Bombnik B-2 utrpel škodo pri zasilnem pristanku v Missouriju

by Urednik

TEHNIČNA OKVARA KRIVA ZA NESREČO BOMBNIKA B-2 SPIRIT?

Nevidni bombnik B-2 iz flote Ameriških letalskih sil (USAF) je bil 14. septembra 2021 prisiljen prisilno pristati v letalski bazi Whiteman v Missouriju, po tem ko je prišlo do okvare med letom.

Pri zasilnem pristanku ni bil nihče poškodovan, prav tako ni prišlo do izbruha požara, bombnik pa je utrpel nekaj škode. Takoj po incidentu, ki se je zgodil okoli 12.30 po lokalnem času, je bila v zračnem prostoru okoli baze vzpostavljena začasna omejitev poletov.

Na težave so prvi opazili nekateri ameriški vojaški analitiki – novinarji, ki so opazili omejitev poletov nad letalsko bazo Whiteman. Ameriške letalske sile so nato potrdile, da je bombnik B-2 utrpel poškodbe pri zasilnem pristanku, vendar niso posredovale dodatnih podrobnosti, saj nesrečo še preiskujejo.

Z radarsko prikritimi bombniki B-2 spirit upravljata 509. in 131. bombni eskadrilji iz letalske baze Whiteman AFB v zvezni državi Missouri, ki se nahaja približno 45 milj vzhodno od Kansas Cityja. Američani uporabljajo 20 letal tega tipa, potem ko so letalske sile leta 2008 izgubile en bombnik B-2, ki je strmoglavil kmalu po vzletu z letalske baze Andersen v Guamu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki