Britanci bodo lahko kupovali orožje od Rusov

by Urednik

RUSIJA IN VELIKA BRITANIJA PRIPRAVLJATA OBRAMBNI SPORAZUM

Britansko in rusko obrambno ministerstvo se pripravljata na podpis sporazuma o sodelovanju pri obrambnih projektih, poroča Daily Telegraph.

Pogodba bi omogočila britanskim obrambnim podjetjem nakup orožja iz Rusije, kar povečuje verjetnost, da bodo britanski vojaki nekega dne opremljeni z ruskim orožjem, tudi s puškami kalašnikov. S tem sporazumom bi tako Rusija lahko začela prodajati orožje v Veliki Britanija prvič od začetka hladne vojne.

Po navedbah Britanskega obrambnega ministrstva, je glavni cilj sporazuma, da bo omogočal izmenjavo informacij med podjetji, kakor tudi nakup komponent oborožitvenih sistemov. Britansko-ruski sporazum o sodelovanju na področju vojaške industrije bi lahko bil pripravljen na podpis že spomladi 2014. Zajema tako imenovano “neklasificirano” tehnologijo, kar pomeni da bo verjetno izključeval sodelovanja na področju raketnih sistemov in druge napredne bojne opreme med Rusijo in Veliko Britanijo, ki je ključna članica zveze NATO .

Ob tem so britanski časopisi poročali, da bi diplomatski sporazum štel tudi kot pomemben korak k izboljšanju odnosov med državama. Njuno odnos je pahnila v krizo afera zastrupitve Aleksandra Litvinenka, ki je v Londonu leta 2006. Zanimivo je tudi, da trenutno le 600 britanskih podjetij posluje v Rusiji, na drugi strani pa kar 7000 nemških.

Pripravil: A.Knific, foto: Military Photos

Povezani članki