Češka se zanima za F-35 kot zamenjavo za lovce gripen

by Urednik

MODERNIZACIJA ČEŠKIH LETALSKIH SIL

Po poročanju lokalnih medijev češki obrambni minister razmišlja o nabavi bojnih letal F-35, s katerimi bi Češka bi nadomestila švedske lovce JAS 39 gripen. Čeprav še ni nič odločenega (vsaj uradno), je videti, da češko obrambno ministrstvo letala F-35 šteje med najožje kandidate za zamenjavo trenutne flote letal JAS-39 C/D gripen.

Na češkem ministrstvu za obrambo že nekaj let potekajo razprave o izbiri lovca, ki bi lahko nadomestil 14 lovcev gripen, trenutno v najemu od švedskega proizvajalca Saab do leta 2027 (z možnostjo podaljšanja pogodbe o najemu do leta 2029). Na mizi so še vse tri možnosti: podaljšanje najema in nadaljevanje z gripni; nabava novejše različice gripen E/F ali izbira popolnoma drugega letala.

V primeru odločitve o nabavi povsem novega tipa letala, bi bila kandidata Eurofighterjev typhoon in Lockheed Martinov prikriti lovec F-35 (ker je LM ponudbo F-16V opustil in se osredotočil na F-35 lightning II). Slednja ponudba  je pogosto veljala za preobsežno in predrago za potrebe, ambicije in držo Češke republike, vendar so se razmere zelo spremenile in vojna v Ukrajini ter bistvena sprememba varnostnih razmer v Vzhodni Evropi naj bi letalo 5. generacije potisnila na vrh ožjega izbora: ki je sicer najdražje (ne samo za nabavo, ampak tudi za uporabo), obenem pa tudi najsodobnejše letalo na svetu; ki se lahko popolnoma integrira s sedanjimi in prihodnjimi Natovimi oborožitvenimi sistemi v naslednjih desetletjih in po potrebi nosi jedrsko orožje. Poleg tega so se zdaj številne druge evropske države, tudi nekatere, ki so predhodno zavrgle ta tip, in pa manjše države, ki se jim je F-35 zdel predrag, odločile za prikrito letalo lightning II, saj so po obsežnih ocenah menile, da je stroškovno učinkovito za njihove potrebe.

Po informacijah, ki jih je pridobil češki medij Echo24, so »češke letalske sile že posredovale ministrstvu svojo zamisel, katera letala naj bi varovala češko nebo v prihodnjih letih. A odločitev bosta na ministrstvu in vladi. Češka najverjetneje ne bo izkoristila možnosti nakupa že najetih letal. Leta 2027 bodo več kot četrt stoletja ”stari stroji”, ki bodo šli v pokoj v naslednjem desetletju.

V tem kontekstu se »ameriški F-35 omenja kot najbolj vroč kandidat.  Cena bi bila verjetno okoli 85 do 90 milijonov dolarjev na letalo. Češka obrambna ministrica Jana Černochová naj bi tako že letos poleti predstavila namen nakupa 24 novih lovcev, poroča lokalni dnevnik, čeprav bi se uradna odločitev lahko pomaknila v leto 2023. Veliko zanimanje Češke za F-35 je potrdil tudi J. R. McDonald, podpredsednik poslovnega razvoja F-35 pri Lockheed Martinu na tiskovni konferenci na dan otvoritve letalskega sejma ILA Berlin Air Show prejšnji teden, ko je je dejal: »Na začetku smo Čehom ponujali tako F-16 block 70/72 kot F-35A, vendar smo po oceni njihovih potreb opustili F-16. Kolikor vemo, zahteva čeških zračnih sil obsega od 18 do 24 letal.  

Ob vseh omenjenih premlevanjih o možnostih ponudnikov za novo češko bojno letalo tudi sedanji najemodajalec čeških bojnih letala JAS39 ne stoji ob strani,  30. junija 2022 je švedski veleposlanik na Češkem Frederik Jörgensen izjavil, da lahko Vzdušné síly armády České republiky (Letalske sile Češke republike) po izteku trenutnega obdobja najema, ki se konča leta 2029, brezplačno obdržijo najete gripne. V letu 2025 bo češko obrambno ministrstvo sprejelo odločitev o podaljšanju leasing pogodbe ali odločitvi za nov tip lovca. Češka trenutno preučuje možnost nakupa 24 novih bojnih letal in po poročanju novic je glavni kandidat Lockheed Martinov F-35A lightning II. 14. junija 2004 je češka vlada uradno objavila, da je štirinajst letal Saab JAS39 gripen, dvanajst enosedov JAS39C in dva dvoseda JAS39D lovcev pri proizvajalcu Saab Aerospace najela za obdobje desetih let. Pogodba je bila ocenjena na 780 milijonov evrov. Septembra 2013 je bilo obdobje najema podaljšano za nadaljnjih štirinajst let do leta 2029. Vsi češki gripni so bili nadgrajeni na konfiguracijo MS20.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki