Dan odprtih vrat vojaške vaje Swift Response 2022 v Skopju

by Urednik

ZDA NAPOTILE UNIČEVALCE TANKOV A-10C V SEVERNO MAKEDONIJO

Na športnem letališču Stenkovec (LW75), 9 km severozahodno od Skopja, je 8. maja 2022 potekal Dan odprtih vrat z razstavo letal, sodelujočih v vojaški vaji Swift Response 2022, ki trenutno poteka na poligonu Makedonske vojske Krivolak.

Na dogodku so sodelovala letala in helikopterji ZDA, Velike Britanije, Grčije in Makedonije, največ zanimanja za statično razstavo pa so pritegnili helikopterji ZDA in Združenega kraljestva. Tam je prevladoval peščeno obarvan Boeing CH-47F chinook letalstva ameriške vojske (USAA), parkiran poleg transporterja Mi-8MT makedonskih letalskih sil. Nič manj privlačna nista bila dva helikopterja USAA Sikorsky HH-60M black hawk –  za medicinsko evakuacijo  (MEDEVAC) in večnamenski UH-60M, registriran 16-20828. Zvezda statike pa je bil Westlandov AH-64 apache AH-1 iz sestave letalskega korpusa kopenske vojske britanske vojske. Na statični liniji sta bila prisotna tudi dodatna dva helikopterja makedonske vlade: Agusta-Bell AB-206B jetranger II policijske helikopterske enote  in Agusta-Bell AB-212. Med letali v državni lasti, ki so jih še opazili na Stenkovcu, je bila brezpilotna letala (UAV) ameriške vojske AAI Corporation RQ-7 shadow, prikazana z dvema spremljevalnima večnamenskima kolesnima voziloma AM General 4×4 HMMWV. Dogodek so popestrili preleti treh reaktivnih lovcev Grških letalskih sil Lockheed Martin F-16C block 30, ki pripadajo 330. eskadrilji  s sedežem v Nea Aghialos, enoti, ki je podrejena 111. bojnemu polku grških letalskih sil. Ta letala so priletela neposredno iz Grčije in se po preletu vrnila v domačo bazo, ki se nahaja skoraj na sredini razdalje med Solunom in Atenami. Letom F-16 je sledil prelet in nadaljnja simulacija misije Close Air Support (CAS), ki jo je izvedel par enosedežnih A-10C thunderbolt II letalskih sil Združenih držav (USAF) Ti dve letali (78-0637 in 78-072) sta del kontingenta A-10C letalske garde Marylanda (MD ANG), od 7. maja razporejena na letališču Ohrid v Makedoniji. Uradno so del 175. polka letalske garde Marylanda, ki je nameščeno v bazi nacionalne garde Warfield Airfield 17 km vzhodno od Baltimora v Marylandu v Združenih državah.

Dogodek V Stenkovcu je bil odlična priložnost za okoli 30.000 prebivalcev Skopja in drugih makedonskih krajev, da si ogledajo tudi malo znana civilna letala na travnatem letališču: Zlin 143L Makedonske uprave za civilno letalstvo (CAA) in tri Partenavie P68B skopskega Aerokluba (Z3-DAK, Z3-DAM in Z3-DAP); Piper PA-28R arrow III, registriran Z3-DAJ; Piper PA-28-181 archer II, registriran Z3-DAL; Cessna 172L skyhawk, registriran Z3-DAD; in Citabria 7GCBC – registrirana Z3-DCX. Na Stenkovcu je bila videna tudi zasebna Utva 75A-21 jugoslovanske proizvodnje v lasti Wingair Teama, registrirana Z3-DCH.

Swift Response 2022 je letna večnacionalna vaja ameriške vojske v Evropi in Afriki, ki letos poteka od 2. do 20. maja v Vzhodni Evropi, Arktičnem skrajnem severu, Baltiku in Balkanu. V vaji sodeluje približno 9.000 pripadnikov vojakov iz 17 zavezniških in partnerskih držav Nata, vključno s približno 2.700  ameriškimi vojaki in letalci. Gre za največjo mednarodno vojaško vajo, ki je bila kadar koli izvedena v Makedoniji, s 1000 padalci, ki naj bi izvedli zračni desant.

Na vaji je v Makedoniji sodeluje skupaj okoli 4600 vojakov in 45 letal iz zavezniških držav Nata, ZDA, Združenega kraljestva, Italije, Francije, Makedonije, Črne gore, Albanije in Grčije.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski

Povezani članki