Donacije Zahoda za Ukrajinsko vojsko – tudi lovci MiG-29?

by Urednik

EVROPA IN ZDA POMAGATA UKRAJINI Z OROŽJEM

Evropske države in članice zveze NATO so se v zadnjih dneh odločile, da bodo Ukrajini v boju z Rusko vojsko pomagale s pištolami, puškami, strelivom, čeladami, neprebojnimi jopiči, sanitetno opremo, kot tudi protiletalskimi in protioklepnimi sistemi, morda pa tudi z lovskimi letali.

Tudi Nemška vlada se je v nasprotju s svojo dolgoletno prakso zavračanja dobave orožja Ukrajini in ostalim državam, kjer se odvijajo spopadi, odločila, da bo ukrajinskim vojakom poslala 1000 kosov protitankovskega orožja in 500 raket za prenosne protiletalske sisteme (MANPADS) FIM-92 stinger.

Po tem ko je Nemčija v soboto odobrila, je nizozemsko obrambno ministrstvo takoj sporočilo, da v Ukrajino pošilja 50 protitankovskih orožij panzerfaust-3 in 400 raket stinger. Prav tako je Estonija dobila nemško dovoljenje za dobavo artilerijskih sistemov iz stare vzhodnonemške opreme v Ukrajino. Tudi ZDA so nedavno sporočile, da bodo poleg ročnega orožja in opreme v Ukrajino poslale rakete stinger.

Najnovejše pa so informacije, ki so še nepreverjene, da naj bi Ukrajinske letalske sile, ki imajo po nekaterih informacijah ukrajinskih medijev, uporabnih le še nekaj lovskih letal, Rusija pa je danes sporočila da nadzoruje ukrajinski zračni prostor, od Bolgarije, Poljske in Slovaške dobile lovce MiG-29, Bolgarija pa naj bi Ukrajini donirala še jurišna letala Su-25, poroča Euromaidan PR na svojem twitterju.

FIM-92 stinger je ameriški prenosni  izstrelek zemlja-zrak za obrambo pred nizko letečimi letali in helikopterji, mogoče pa ga je namestiti tudi na oklepna vozila ali helikopterje. Ameriška vojska je prenosni protiletalski sistem stinger začela uporabljati leta 1981, ko je zamenjal FIM-43 redeye.

Panzerfaust-3 je prenosen protioklepni sistem za uničevanje tankov, oklepnikov in okrepljenim bunkerjev,  u njim pa je mogoče sestreliti tudi počasne letalnike.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki