Dve novi ruski podmornici in posodobljena medcelinska raketa bulava

by Urednik

RUSIJA NADALJUJE PROGRAM MODERNIZACIJE RUSKE MORNARICE

Ruska ladjedelnica Sevmash bo položila kobilici za osmo jedrsko strateško podmornico, nosilko balističnih raket projekt 955 borei (Nato oznaka dolgoruky) in peto jurišno jedrsko podmornico projekt 885 yasen-M (Nato oznaka severodvinsk). Ob tem pa so v Rusiji začeli razvijati novo verzijo medcelinske podmorniške balistične rakete R-30 bulava.

Kot je izjavil predstavnik ladjedelnice Sevmash, načrtujejo začetek gradnje obeh v letu 2016, zaenkrat pa njuni imeni, ki ju bo uporabljala Ruska vojna mornarica, še nista znani. Sedmo podmornico razreda borei (projekt 955) so poimenovali Imperator Akeksander III, to pa naj bi bila želja poveljnika Ruske vojne mornarice, admirala Viktorya Chirkova.

Kdaj bodo položili kobilici za obe podmornice, niso povedali, bržčas pa bo to 21. decembra (2015), na dan ustanovitve ladjedelnice Sevmash v Severodvinsku (Arhangelsko okrožje).

Podmornica projekt 955 je strateška jedrska podmornica, nosilka balističnih izstrelkov 4. generacije, namenjena uničevanju strateških ciljev in taktičnim nalogam, npr. potapljanju nasprotnikovih kapitalnih vojnih ladij in podmornic. Opremljena je z najsodobnejšo podmorniško opremo in elektroniko, pri konstruiranju pa so uporabili najnovejše hidrodinamične rešitve ruskih podmorniških konstruktorjev in strokovnjakov za akustične naprave. Najmočnejše orožje podmornice je najsodobnejši ruski raketni sistem R-30 bulava z dosegom več kot 8000 km in bojno z več neodvisnimi bojnimi (jedrskimi) konicami, ki se neodvisno usmerjajo v cilj. Na teh podmornicah je po 16 medcelinskih jedrskih raket s pogonom na trdo gorivo. Podmornica je opremljena tudi z reševalno komoro, v katero gre celotna posadka. Podmornica meri v dolžino 170 m, široka je 13,5 m, ima prostora za 107 članov posadke, njena operativna globina pa je 450 m.

Podmornice projekt 885 in 885M so jedrska jurišna plovila četrte generacije, oborožena s torpedi in raketami, namenjena uničevanju površinskih ladij, podmornic in kopenskih ciljev, Podmornica ima spodriv 13.800 t, potopi se do 600 m in pluje pod vodo s hitrostjo do 30 vozlov na uro. Gre za zelo tiho, torej akustično slabo zaznavno podmornico. Torpedne cevi ima nameščene v osrednjem delu, ne pa na premcu, kot je bilo do sedaj običajno pri ruskih konstrukcijah podmornic.

Rusi nadaljujejo razvoj medcelinske balistične rakete bulava

Obenem je pred nedavnim generalni direktor moskovskega Inštituta za toplotno tehnologijo izjavil, da so začeli s posodabljanjem medcelinske podmorniške balistične rakete R-30 bulava. Cilj posodobitve je znižanje stroškov gradnje in pa izboljšanje zmogljivosti. Bulavo so razvili v poznih devetdesetih letih za opremljanje podmornic 4. generacije razreda borei (projekt 955). Operativna jen od leta 2012,ima doseg več kot 9300 km, opremljena pa je z desetimi neodvisno usmerjevalnimi bojnimi konicami. Zaradi manevrskih zmogljivosti naj bi bila kos tudi nasprotnikovim sistemom protibalistične obrambe.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki