Dvosedežni Su-57 bo namenjen nadzoru brezpilotnih letal ohotnik

by Urednik

RAZVOJ DVOSEDEŽNEGA LOVCA SU-57

Rusko lovsko letalo 5. generacije Suhoj Su-57 bo zasnovano tudi v dvosedežni različici, ki naj bi jo uporabljali predvsem kot nadzorno letalo za skupino brezpilotnih bojnih letal S-70 ohotnik (okhotnik), je ruskim medijem razkril vir iz obrambne industrije.

Za nadzor naprednih brezpilotnih bojnih letal ohotnik Rusi že razvijajo dvosedežna različico Su-57, ki bo lahko hkrati nadzorovala do štiri brezpilotne letalnike ohotnik.

Najnovejši ruski brezpilotni letalnik ohotnik razvijajo za napade na letalske in kopenske cilje v medsebojni interakciji z lovcem Su-57 na velikih razdaljah. V skupnih nalogah z lovcem 5. generacije bodo letalniki ohotnik izvajali vrsto nalog pod poveljstvom pilota-operaterja v Su-57.

Prikrito (stealth) brezpilotno bojno letalo S-70 ohotnik je prvič poletelo 3. avgusta 2019. Let je trajal več kot 20 minut pod nadzorom operaterja. 27. septembra 2019 je ohotnik nato opravil prvi polet skupaj z lovcem 5. generacije Su-57. Letalnik je v avtomatiziranem načinu manevriral v zraku na nadmorski višini okoli 1600 metrov, njegov let pa je trajal več kot 30 minut. Serijske dobave brezpilotnih letal ohotnik ruskim letalskim silam naj bi se začele leta 2024.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki