Egipt nabavil nemške fregate razreda MEKO 200

by Urednik

BOSTA NEMČIJA IN EGIPT URESNIČILA MILIJARDNI POSEL?

Egipt kupuje fregate MEKO 200, ki jih izdeluje nemško podjetje ThyssenKrupp, Nemški zvezni varnostni svet pa je že odobril izvoz fregate MEKO 200 za potrebe Egiptovske mornarice, poroča časopis Spiegel. Ob tem dodajajo, da naj bi bil že odobren tudi izvoz še druge fregate tega tipa v Egipt.

Že jeseni 2018 so v javnost prišle novice, da naj bi se Egipt z Nemčijo v septembru dogovoril za dobavo štirih fregat MEKO 200 v vrednosti okoli dveh milijard dolarjev. Egiptovska mornarica naj bi po prvih poročanjih v naslednjih letih dobila dve fregati MEKO 200, nato pa naj bi se dogovorili za štiri, od tega pa naj bi bila ena izdelana v Egiptu. Vrednost vsakega plovila so ocenili na 500 milijonov dolarjev. Zaenkrat uradne podrobnosti (ne o točnem številu, kot tudi ceni) posla še niso znane.

V zadnjih nekaj letih so v Egiptu načrtovali nakup novih vojaških plovil, pri tem pa naj bi se osredotočili predvsem na francoske in nemške ladje. Čeprav se je Egiptovska mornarica pred nekaj leti odločila za nakup dveh francoskih korvet gowind 2500 in fregato FREMM, ob tem pa tudi za francoski amfibijsko-desantni ladji razreda mistral (izdelani sicer za Rusijo), so se tokrat odločili za nemške fregate MEKO 200.

Francoski časopis La Tribune je sicer poročal, da naj bi pred nekaj tedni sklenjeno pogodbo med Egiptom in Nemčijo zamrznili, predvsem zaradi pritiska Savdske Arabije, ki financira nakup Egipta. Odnosi med Nemčijo in Savdsko Arabijo so se namreč po umoru novinarja Džamala Hašokdžija (Jamala Khashoggija) v prostorih savdskega veleposlaništva v Turčiji v začetku oktobra 2018 močno poslabšali. Kljub temu pa so nemški mediji v novembru poročali, da je bil dogovor za dve fregati v vrednosti ene milijarde evrov dokončen, pogodba za ThyssenKrupp pa je bila sklenjena.

Egipt bo, če bo posel uresničen, postal še osma država, ki bo uporabljal fregate MEKO 200. Avstralska mornarica uporablja 8 plovil MEKO 200 (razred anzac), Turška 8 (4 razreda yavuz in 4 razreda barbaros), Grška 4 (razreda hydra), Južnoafriška 4 (razreda valour), Portugalska 3 (razreda vasco da gama), Novozelandska 2 (razreda anzac) in Alžirska mornarica 4 fregate MEKO A-200 AN.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki