Evropski proizvajalec helikopterjev AgustaWestland v Boingove roke?

by Urednik

FINMECCANICA ZAVRAČA BOEINGOVO PONUDBO ZA NAKUP WESTLANDA

Britanski Sunday Times poroča, da je Boeing oddal nepovabljeno ponudbo za nakup britanskega Westlanda, dela helikopterskega koncerna AgustaWestland. Italijanska Finmeccanica, ki je lastnik podjetja, naj bi Američane že zavrnila.

Podjetje AgustaWestland je nastalo julija 2000, ko se je združilo italijansko podjetje Agusta (del italijanske Finmeccanice) in Westland Helicopters (del britanskega podjetja GKN).  Italijansko in britansko krovno podjetje sta imela v koncernu AgustaWestland po 50% lastniški delež vse do leta 2004, ko je Finmeccanica kupila GKN-ov delež in postala 100% lastnik.

Američani se zanimajo za nakup Westlanda in še posebej njegove tovarne yeovil. Korenine te ponudbe izhajajo iz tekme za naročilo – posel, ki izvira iz začetka letošnjega leta, po katerem naj bi zmagovalec natečaja dobil nadgradnjo britanskih jurišnih helikopterjev AH-64 apache, vreden približno 2 milijardi britanskih funtov. Za posel namreč poleg Boeinga kandidira tudi italijansko podjetje Finmeccanica.

Britanska vojska ima v svoji oborožitvi 67 jurišnih helikopterjev AH-64D Apache Longbow, od tega jih je Boeing dobavil 8, preostalih 59 helikopterjev (poimenovanih AgustaWestland apache AH-1) pa je sestavilo podjetje Westland Helicopters (zdaj del AgustaWestland) v tovarni v Yeovilu v grofiji Somerset v Angliji.

Evropski letalski proizvajalci vidijo v tem vnovičen Boeingov poskus prodora na evropski obrambni trg ter povečanje svoje prisotnosti na britanskem trgu, na katerem se potegujejo za več obrambnih naročil in poslov z britanskim obrambnim ministrstvom.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki