FARNBOROUGH 2016: Lovec F-35B navduševal britanske množice

by Urednik

PRVI NASTOPI LOVCA F-35 NA LETALSKIH SALONIH V VELIKI BRITANIJI

Lockheed Martinov F-35 lightning II je pred dnevi doživel britansko (javno) premiero – najprej pred množico gledalcev na mednarodnem srečanju vojaških letalcev RIAT v Fairfordu, zatem pa še na letalskem salonu v Farnboroughu.

V Farnboroughu je “nevidni” lovec F-35 prvič pred publiko nastopil 12. julija 2016, na prizorišče pa je priletel iz Fairforda. Natopilo je letalo Letalstva korpusa mornariške pehote iz ZDA, ki je nameščeno v bazi Yuma v Arizoni. Mornariški F-35B je poleg samostojnega preleta opravil še prelet skupaj s skupini Red Arrows in letečim tankerjem USCM KC-130.

Nastop lovca F-35 pred javnostjo so sicer na istih dveh prireditvah napovedovali že pred dvema letoma (2014), ki pa je zaradi težav z motorji odpadel. V nastopu pred javnostjo je F-35B prikazal nekaj preletov z veliko hitrostjo in nekaj z minimalno hitrostjo, prav tako je zalebdel v zraku, ni pa med ljubitelji letalstva in obiskovalci letalskih prireditev izvedel tako imenovanega “bowing” manevra – priklona publiki z nosom, kakršnega so svoje dni množici obiskovalcev uprizarjali dobri stari palubni (V/STOVL) lovci BAE Systems sea harrier in McDonnel Douglas harrier II.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

VIDEO: Nastop lovca F-35B na letalskem salonu Farnborough 2016

 

SORODNE NOVICE:

David Cameron uradno odprl letalski salon Farnborough 2016

V dopoldanskih urah v ponedeljek, 11. julija 2016, je odprl vrata letošnji največji letalski salon, svečano pa ga je otvoril britanski ministrski predsednik David Cameron.

“Nevidnega” lovca F-35A ne bo na letalskem salonu Farnborough 2016

Ameriške letalske sile so odpovedale udeležbo konvencionalne verzije ameriškega bojnega letala pete generacije Lockheed Martin F-35A na letošnji osrednji svetovni sejemski letalski Farnborough 2016.

Povezani članki