“Nevidnega” lovca F-35A ne bo na letalskem salonu Farnborough 2016

by Urednik

ZARADI NEPRIMERNE INFRASTRUKTURE OBISKOVALCI SALONA FARBOROUGH 2016 NE BODO VIDELI F-35A

Čeprav smo že pred meseci napovedali udeležbo konvencionalne verzije ameriškega bojnega letala pete generacije Lockheed Martin F-35A na letošnji osrednji svetovni sejemski letalski prireditvi v mesecu juliju v Farnboroughu, so Ameriške letalske sile (USAF) udeležbo tega letala odpovedale.

Na letalskem salonu Farnborough 2016 pa bo nastopil F-35B letalstva Korpusa mornariške pehote ZDA (USMC). Bosta pa obe letali (F-35A in F-35B) nastopili na vojaški letalski prireditvi Royal International Air Tatoo (RIAT) v britanski letalski bazi Fairford, ki bo v tednu pred Farnboroughom. In vzrok za neudeležbo? Precej nevsakdanji: na Farnboroughu naj za F-35A ne bi bilo primernega hangarja!

Za letalo F-35B, ki bi se udeležilo tako Royal International Air Tatooja in Farnborougha 2016,  bo to že drugi poizkus prelet Atlantika. Prvi prelet naj bi namreč opravil že leta 2014, ko so nastop na RIAT-u in kasneje na Farnboroughu tik pred prireditvama odpovedali zaradi težav s pogonskim motorjem (požar) na F-35A, zaradi česar so avtomatično prizemljili tudi VSTOL izvedenke F-35B.

Lockheed Martin je v okviru programa JSF (Joint Strike Fighter) razvil tri različice lovca 5. generacije F-35 lightning II:

-konvencionalno verzijo F-35A (za potrebe letalskih sil – CTOL = konvencionalen vzlet in pristanek);

-mornariško različico F-35B (za potrebe marincev – STOVL = kratek vzlet in vertikalni pristanek);

-palubno različico F-35C (za potrebe mornarice – CATOBAR = Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery – kratek vzlet, pristanek s pomočjo zavornih kablov).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki