Finnair je opazil anomalije delovanja GPS v bližini ruske meje

by Urednik

RUSIJA MOTI GPS SIGNAL V BLIŽINI SVOJEGA OZEMLJA?

Finski letalski prevoznik Finnair je v zadnjih dneh poročal o več anomalijah delovanja GPS v bližini ruske meje. Nekatera letala, ki letijo blizu ruske meje blizu in južno od Finske, so v zadnjih dneh poročala o nenavadnih dejavnostih s svojim sistemom GPS, vzrok pa ni bil ugotovljen.

Evropski zračni prostor je bil po konfliktu v Ukrajini priča bistvenim spremembam. Od blokiranega zračnega prostora do obvoznih poti, navigacija po nebu na celini za številne letalske družbe že nekaj časa ni več, kakršna je bila. Zdaj se je pojavila še ena nenavadna informacija o zračnem prostoru blizu Finske. Reuters je poročal, da je finska letalska družba Finnair v bližini ruske enklave Kaliningrad opazila motnje v signalih GPS svojih letal. Kaliningrad je ruska provinca, ki leži med državama članicama Nata Litvo in Poljsko južno od Finske. Letala, ki letijo v bližini vzhodne meje Finske z Rusijo, so prav tako poročala o podobnih težavah v zadnjih nekaj dneh.

Ali gre to pripisati zgolj naključju? Za te nenormalnosti GPS ni bilo ugotovljenih jasnih razlogov in pristojni organi trenutno ne sklepajo prehitro. Vendar je zanimivo omeniti, da so ta vmešavanja sledila kmalu po tem, ko se je finski predsednik Sauli Niinisto v soboto v Washingtonu srečal s predsednikom ZDA Joejem Bidenom, ko sta razpravljala (tudi) o obrambnih povezavah Finske z Natom.

Finsko zunanje ministrstvo menda preiskuje incident. Finska premierka Sanna Marin je za Reuters povedala, da ni seznanjena z izvorom teh težav in  ali imajo slednje kaj opraviti z Rusijo. Dodala je: »Če bi jih povzročil zunanji vpliv, bi to zagotovo javno povedali.« Zaenkrat še ni bilo uradnega odgovora ruskih oblasti glede te zadeve.

Številni evropski in nekateri leti Finnair v Azijo prečijo zračni prostor blizu Kaliningrada. Finska agencija za promet in komunikacije Traficom od nedelje ugotavlja, da je skoraj 10 letal poročalo o podobnih težavah vzdolž vzhodne meje Finske z Rusijo. Traficom pravi, da se situacija še vedno nadaljuje, zaradi česar je letalskim oblastem svetoval, naj izdajo obvestilo za letalske misije (NOTAM), s čimer bodo pilote opozorili na težavo. Agencija pa je še dodala, da je letenje še vedno varno, saj imajo letalske družbe operativne postopke za okvare GPS.

Toda litovska letalska družba Transaviabaltika je morala odpovedati 18 letov med Helsinki in Savonlinno na vzhodu Finske, saj so motnje GPS skoraj onemogočale pristanek na letališču Savonlinna, ki nima alternativne navigacijske opreme. Jukka Savolainen iz HybridCoE, vseevropske organizacije, ki si prizadeva za boj proti hibridnim grožnjam, je za Reuters pojasnil, da takšne anomalije GPS povzročata predvsem dve stvari – elektromagnetno sevanje sonca in motenje signala. Nadalje je dodal: »Države imajo lahko sisteme, da vidijo, od kod prihaja motenje, če se slučajno vklopijo in iz katere smeri.« Dejansko so nenehne tovrstne motnje lahko precejšnja nadloga za letala, ki potujejo skozi regijo. Upamo le lahko, da bodo pristojni organi kmalu odkrili razlog in da bo letenje varno.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki