FOTO: Na palubo ruske letalonosilke padel žerjav

by Urednik

RUSIJA ZA VEČ MESECEV OSTALA BREZ LETALONOSILKE

Ruska mornarica je 29. oktobra 2018 utrpela dvojno izgubo, potem ko se je med popravilom letalonosilke Admiral Kuznecov potopil plavajoči suhi dok PD-50, pri tem pa je padel žerjav na palubo letalonosilke in jo poškodoval.

Plavajoči suhi dok PD-50 se je popolnoma potopil in je za 82. remontno ladjedelnico Roslyakovo blizu Murmanska (SZ Rusije) izgubljen. Ob tem je na palubo edine ruske letalonosilke Admiral Kuznecov padel še žerjav in naredil veliko luknjo (po nekaterih ocenah veliko 4 x 5 m). Pri tem naj bi umrl en od delavcev, več pa je bilo poškodovanih.

Nesreča se je zgodila med remontom ruske letalonosilke, ki je bila v tem času v plavajočem suhem doku PD-50, ki se je nenadoma začel potapljati zaradi izpada elektrike. Pri tem se je močno nagnil in eden od žerjavov je padel na krov letalonosilke. Ob potopitvi doka je letalonosilka splavila.

Ruska mornarica bo zaradi te nezgode verjetno kar nekaj mesecev brez svoje edine letalonosilke. Največjo težavo za dokončanje remonta namreč predstavlja infrastruktura. Izgubljen je plavajoči suhi dok PD-50 (kupili so ga od Švedske v 1980-ih), Rusi pa v bližini nimajo primernega (zadosti velikega) doka za popravilo tako velike ladje (ruska letalonosilka v dolžino meri 305 m in ima okoli 60.000 ton izpodriva). Nekateri strokovnjaki namigujejo, da je do težav s PD-50 prišlo zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji od časa začetkov ukrajinske krize, saj vse od takrat švedski proizvajalec ni več opravljal popravil na ruskem plavajočem doku.

Ruske ladjedelnice imajo primerno velik plavajoči suhi dok PD-41 v Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu – obstaja torej več možnosti: privleči PD-41 do Murmanska (Severoput), privleči letalonosilko skupaj z vsemi rezervnimi deli in opremo do Vladivostoka ali pri kateri od severnoevropskih držav najeti plavajoči suhi dok (če je na voljo).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki