Francija bo s prodajo mistralov Egiptu izgubila 270 milijonov USD

by Urednik

NEPRODAJA LADIJ MISTRAL RUSIJI BO MOČNO OBREMENILA FRANCOSKI PRORAČUN

Francoski predsednik Francois Hollande je pred dnevi (23.9.2015) sporočil, da je Francija z Egiptom dosegla dogovor o prodaji dveh nosilk helikopterjev razreda mistral, ki so ju sicer zgradili za Rusko mornarico.

Francija, ki je zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji (v luči ukrajinske krize) preklicala prodajo obeh amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral (Vladivostok in Sevastopol), je v začetku avgusta  Rusiji že vrnila vplačani del kupnine (oz. vložene sisteme ter dele ladje)  in odškodnino v vrednosti 1 milijarde USD.

Pogodba o dobavi dveh nosilk helikopterjev je bil sklenjen leta 2011 med francoskim proizvajalcem  DCNS in ruskim Rosoboroneksportom, ovrednoten pa je bil na več kot 1 milijardo USD. Prvo ladjo, Vladivostok, bi morali dobaviti Rusiji že v letu 2014, drugo, Sevastopol, pa letos, vendar je Francija dobavo zavrnila zaradi situacije v Ukrajini.

Francoski mediji so zapisali, da naj bi Egipt obe “ruski” ladji razreda mistral od Francije kupil za le 950 milijon USD, nakup pa naj bi financirala Savdska Arabija. Vendar pa naj bi Rusija po besedah Yurija Borisova, namestnika ruskega obrambnega ministra, iz obeh mistralov odmontirala že vgrajeno rusko (elektronsko) opremo in jo uporabila pri gradnji svojih novih ladij za potrebe mornarice.

Francoski predsednik Hollande je ob oznanitvi prodaje amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral dejal, da naj posel ne bi povzročil nobenih finančnih stroškov za njegovo državo. Vendar pa je francoski finančni odpor konec septembra 2015 sporočil, da bo država (Francija) pri prodaji ladij razreda mistral Egiptu izgubila do 250 milijonov evrov (več kot 270 milijonov USD). Pri odboru so zapisali, da bo prodaja stala francoski proračun od 200 do 250 milijonov evrov.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

Povezani članki