Francija naročila še 8 helikopterjev H225M caracal

by Urednik

FRANCOSKA VOJSKA BO STARE HELIKOPTERJE PUMA NADOMESTILA Z NOVIMI CARACALI

Francoska agencija za obrambna naročila (DGA) je podpisala naročilo za osem dodatnih taktičnih transportnih helikopterjev H225M caracal za Francoske letalske sile.

Dodatnih 8 taktičnih transportnih helikopterjev H225M caracal, v floti jih imajo že 15, bo dostavljenih do leta 2024, z njimi pa bodo v Francoskih letalskih silah zamenjali stare helikopterje SA330 puma (23 od skupaj 30 jih je še operativnih), katerih povprečna starost je 43 let.

Naročilo, vredno približno 300 milijonov evrov, je del spodbujevalnega načrta za podporo nacionalni letalski industriji, ki ga je francoska vlada napovedala leta 2020. Za podjetje Airbus Helicopters načrt vključuje tudi naročilo dveh H145 za Francoske civilno varnostno službo  (France’s Sécurité Civile) in 10 helikopterjev H160 za francosko Nacionalno žandarmerijo.

Francoska vojska bo helikopterje H225M caracal uporabljala za bojne naloge, naloge iskanja in reševanja (SAR), medicinsko evakuacijo, krizni odziv in taktično usposabljanje. Čeprav imajo helikopterji caracal sedež v letalski bazi Cazaux na jugozahodu Francije, pa bodo razporejeni po vsej državi in ​​bodo podpirali tudi operacije francoskih oboroženih sil v tujini.

Te pogodbe bodo koristile francoski helikopterski industriji kot celoti, vključno z drugimi ključnimi francoskimi podjetji iz letalske industrije, kot so Safran Helicopters Engines (motorji), Safran Electronic Defense (elektrooptični sistemi), Thales (radijski sistemi), …

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki