Francija začela predrazvojno fazo vojaške različice H160

by Urednik

FRANCOZI POSPEŠENO RAZVIJAJO VOJAŠKI HELIKOPTER H160M

Francosko obrambno ministrstvo je pred dnevi napovedalo začetek predrazvojne faze za vojaško različico helikopterja Airbus Helicopters H160. Naročilo za H160M guépard (gepard) je bilo 30. decembra 2019 dejansko oddano Airbus Helicopters in Safran Helicopter Engine.

Začetek programa H160M je načrtovan za leto 2021, prvi gepard pa naj bi bil pripravljen leta 2026, kar je dve leti prej, kot so načrtovali sprva. V skladu s predrazvojno pogodbo bosta proizvajalca Airbus Helicopters in Safran Helicopter Engine natančno razdelali avioniko, senzorje in prostorih za tovor v helikopterju H160M, poroča francosko obrambno. Airbus Helicopters in Safran Helicopters bosta prav tako razvijala mornariško različico geparda, vzporedno pa izvajajo študije načrta vzdrževanja H160M.

Pred začetkom proizvodnje H160M bodo morali izvajalci razdelati tudi  vključevanje opreme za samozaščito in oborožitvene sisteme helikopterja, vključno s protiladijsko raketo sea venom ter podstavki za pritrditev mitraljezov ob vratih. Sodeč po predstavitvenem modelu geparda, ki so ga pri Airbus Helicopters razkrili maja 2019, bo militarizirana različica H160 bosta izstopnika zraka iz turbogrednih motorjev opremljena z deflektorji za zmanjšanje toplotne (IR) slike helikopterja.

H160M je francosko obrambno ministrstvo leta 2019 uradno izbralo v okviru programa Hélicoptère Interarmées Léger (skupni lahki helikopter). Uporabljale ga bodo vse tri veje francoskih oboroženih sil, ki bodo z njim nadomestile flote sedanjih helikopterjev gazelle, panther, dauphin, lynx, alouette III in fennec. Mornarica, letalstvo in vojska bodo tako dobili skupno platformo, opremo in orožje pa bodo prilagodili posebnim potrebam vsake veje. Skupno naj bi Francozi naročiti 169 helikopterjev H160M, od tega 80 za vojsko, 49 za mornarico in 40 za letalske sile.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus Helicopters

 

Povezani članki