Francoska mornarica bo novo letalonosilko začela preizkušati do leta 2036

by Urednik

FRANCIJA ŽE NAČRTUJE RAZVOJ IN GRADNJO NOVE LETALONOSILKE

Francosko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo z letalonosilko nove generacije, ki jo bodo zgradili v ladjedelnici Atlanic v Saint-Nazairu, začeli pomorska preizkušnja v letu 2036.

Francoska mornarica bo z letalonosilko nove generacije nadomestila staro jedrsko letalonosilko Charles de Gaulle, katere življenjska doba se izteče v letih 2038–2040, je sporočila francoska obrambna ministrica Florence Parly.

Karakteristike letalonosilke še niso opredeljene. V Francoski mornarici želijo, skupaj z obrambno ministrico Parlyevo, da zgradijo sodobno, inovativno in učinkovito letalonosilko, ki bo postala prava pomorska baza za francoske oborožene sile.

Francoski vojaški analitiki si zaenkrat še niso enotni, ali bo Francija zgradila letalonosilko na jedrski ali konvencionalni pogon, verjetno pa bo vse odvisno tudi od brezpilotnih letalnikov in novega palubnega lovca, ki bo bistveno težji kot rafale M. Nova letalonosilka bo močneje oborožena kot Charles de Gaulle, imela večje število elektronskih sistemov in tudi  elektromagnetne katapulte, ki omogočajo izstrelitev letal z več streliva ter goriva. Vsa ta dejstva pa govorijo v prid jedrskemu pogonu.

Pripravil: A. Knific, foto: FMO

 

Povezani članki