General Frank Gorenc: »F-35 je resničnost!«

by Urednik

F-35 V POLETJU 2016 KONČNO NA LETALSKIH PREDSTAVITVAH V VELIKI BRITANIJI

Potem ko je pred dvema letoma na dveh britanskih »superletalskih« prireditvah – najprej RIAT (Royal International Air Tatoo) v Fairfordu in zatem Farnborough International Airshowu – odpadla evropska predstavitev F-35 Joint Strike Fighterja, je kot kaže pred njim letos javni debi.

Leta 2014 je britanska in evropska premiera nevidnega lovca F-35 padla v vodo, ker je motor enega od predserijskih lightningov II zajel ogenj med vzletom v letalski bazi Eglin na Floridi. Celotno floto F-35 so potem za nekaj tednov prizemljili. Kljub temu, da so potem prepoved letenja ukinili, pa letal, namenjenih poletu v Evropo in udeležbi na airshowih v Fairfordu ter Farnboroughu ni bilo.

General slovenskih korenin Frank Gorenc, poveljnik ameriških letalskih sil v Evropi, je pred dnevi napovedal predstavitev tega letala pete generacije na RIAT-u (poleg F-22!) v letalski  bazi Kraljevih letalskih sil Fairford v angleškem Gloucestershiru od 8. do 10. julija letos. Sledila bo še predstavitev na mednarodnem letalskem salonu Farnborough 2016 od 11. do 17. Julija letos. Kot pravi Gorenc, bodo skušali tako evropskim partnerjem,ki so se odločili za to letalo ali se zanj še odločajo, pokazati, da je letalo »resničnost«.

Poleg tega pa naj bi štirje prikazani F-35 na angleškem nebu, trije bodo F-35B iz letalstva Korpusa mornariške pehote, četrti pa bo britanski F-35, pokazali vse, kar Američani delajo na  kopnem, v zraku in na morju. Prav tako je general Frank Gorenc prepričan, da bo prisotnost štirih F-35 v Angliji prisilila Rusijo, da bo proučila svoja stališča o nepremagljivosti v zraku.

Velika Britanija je za ZDA največji kupec teh letal, odločili so se za 140 večnamenskih lovcev F-35. V razvojni skupini za F-35 je poleg ZDA osem držav, to so: Velika Britanija, Italija (njen prototip je že poletel iz Italije, kjer so ga sestavili, v ZDA), Nizozemska, Turčija, Kanada, Avstralija, Danska in Norveška. Nakup lovcev 5. generacije F-35 načrtujejo še Japonska, Izrael in Južna Koreja.

F-35 JSF (Joint Strike Fighter) je Pentagonov doslej najdražji projekt, ocenjen na 379 milijard dolarjev za skupaj 2457 letal (z motorji).

Kot je še povedal Gorenc na nedavnem »zajtrku« z zbranimi  novinarji v Washingtonu, so ZDA naletele s temi Lockheed Martinovimi letali že tisoče ur, kljub številnim porodnim problemom. Lightning II, kot še imenujejo letalo, naj bil naposled kos začetnim operativnim zmogljivostim, je še dodal general Gorenc. Po njegovem mnenju bo lovec F-35 naredil za Nato isto, kar je nekdaj naredil F-16. Z njim bodo leteli tako Američani kot njihovi partnerji in zavezniki, ki bodo uporabljali enako taktiko, metode in načrt delovanja ter način uporabne letala v bojnih nalogah.

»Za nas je resničnost, na njem leti tudi moj zet!« je še poudaril general Gorenc v pogovoru bojnem letalu F-35.

Menedžer projekta F.-35 pri Lockheed Martinu je prejšnji mesec novinarjem izjavil, da bo konvencionalna verzija F-35A (poleg USAF jih bo uporabljalo še 8 držav) stala manj kot 100 milijonov dolarjev. Torej bo cena kar precej padla, pričakuje se, da celo na samo 85 milijonov dolarjev v letu 2019.  Različici F-35B (VSTOL – uporabniki: Ameriška mornarica in marinci, Kraljeve letalske sile in Kraljeva mornarica, Italijanska vojna mornarica in Italijanske letalske sile) in F–35C (palubna izvedenka – uporabnik samo Ameriška mornarica), bosta krepko dražji, saj bosta izdelani v precej manjših serijah.

Letalci Korpusa mornariške pehote (US Marines) bodo med RIAT-om prikazali vertikalne manevre z F-35B, torej nekaj podobnega, kar so zmogli že legendarni AV-8B harrier pred desetletji, ki pa niso bili ne »nevidni« in ne nadzvočni.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki