Grčija se želi pridružiti programu (nakupu) lovcev F-35

by Urednik

GRŠKI PREMIER JE AMERIŠKEMU PREDSEDNIKU PREDSTAVIL ŽELJE

Grčija* se zelo zanima za nakup lovcev 5. generacije F-35 po letu 2024, ko bo zaključila program nadgradnje lovcev F-16, je izjavil grški premier Kyriakos Mitsotakis.

Grčija, ki se je pred desetimi leti znašla v hudi krizi in dobila izdatno pomoč evropskih držav, je zelo zainteresirana za vključitev v program pod vodstvom ZDA za proizvodnjo in nabavo lovcev pete generacije F-35, je grški premier Kyriakos Mitsotakis na srečanju povedal ameriškemu predsedniku Donald Trump.

“Grčija je zainteresirana, gospod predsednik, za sodelovanje v programu F-35,” je Mitsotakis dejal Trumpu med srečanjem v Beli hiši v začetku januarja. “Kot veste, naše F-16 že nadgrajujemo in program bo končan v letih 2023-2024. Zato bomo po tem letu zelo zainteresirani za sodelovanje v programu F-35.”

Mitsotakis je izrazil upanje, da bodo ZDA pri pregledu prošnje Grčije upoštevale dejstvo, da Grčija “izhaja iz gospodarske krize”.

Grške letalske sile imajo v svoji floti 154 lovcev F-16C/D, kar 85 pa jih bodo nadgradili v različico viper.

 *Država na Balkanu ob Sredozemskem morju, ki ji je vlada Boruta Pahorja leta 2010 v času finančne in gospodarske krize, slednja je zajela tudi Slovenijo, solidarnostno pomagala Grčiji s kreditom 263,7 milijonov evrov. Pri Pahor–Križaničevem (Križanič je bil v Pahorjevi vladi finančni minister) posojilu denarja Grčiji, kar je se je izkazalo bolj kot darilo, sta nekdanja ključna človeka, ki sta bdela nad našim denarjem, obljubljala, da bomo posojilo dobili vrnjeno v celoti. To seveda ne drži, saj takratna vlada od Grčije ni zahtevala nobenih jamstev. Glede na trenutno ceno lovcev F-35 in glede na sredstva, ki smo jih leta 2010 namenili Grčiji, sta torej vsaj F-35 slovenska!

Zanimivo, da je Slovenij takrat najela kredit za to pomoč Grčiji, zaenkrat nam Grčija odplačuje samo obresti, ki pa so nižje od obresti, ki jih Slovenija plačuje za najetje taistega posojila, s katerim smo pomagali Grčiji. Sicer naj bi nam Grki celotno posojilo vrnili do leta 2041!

Borut Pahor je zdaj kot predsednik republike vrhovni poveljnik Oboroženih sil Republike Slovenije, ki jim je že nekajkrat dal negativno oceno, dodeljeno tudi zaradi preslabe opremljenosti Slovenske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki