Hrvaška kupuje dve vojaški letali Pilatus PC-12

by Urednik

BO HRVAŠKA MENJALA ODVEČNE PILATUSE PC-9 ZA PC-12?

Hrvaško ministrstvo za obrambo bo za usposabljanje hrvaških specialcev kupilo dve večnamenski turbopropelerski letali Pilatus PC-12 NG, v vojaški različici imenovani spectre, poroča hrvaška spletna stran Defender.

Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba (HRZ i PZO – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) bo v dogovoru s švicarskim proizvajalcem turbopropelerskih letal Pilatus Švicarjem nazaj prodalo šest presežnih hrvaških letal Pilatus PC- 9 od skupno dvajsetih.

Prav švicarski odkup trenažnih letal PC-9 in ameriški vpliv sta verjetno glavna razloga za hrvaško odločitev za letalo Pilatus PC-12, ki je v osnovni izvedenki namenjeno poslovnežem. Temu primerna je tudi cena, na tržišču pa je primerna letala za skoke s padali moč dobiti tudi po znatno nižji ceni.

Novi letali Pilatus PC- 12 NG pa bi lahko Hrvaška vojska uporabljala tako za usposabljanje padalcev hrvaških posebnih enot, kot tudi za nadzor, sledenje in za medicinske polete.

Vrednost enega letala naj bi se gibala okoli 3,8 milijona USD, stroški letenja pa okoli 600 USD/uro, vključno z gorivom in vzdrževanjem. Tako naj bi bili stroški ure letenja, še posebno pri urjenju padalcev, znatno nižji kot pri uporabi sedanjih helikopterjev HRZ i PZO.

Hrvaška se je zadnja leta navduševala tudi nad nakupom večjih transportnih letal, omenjalo se je letali CASA CN-235 in Alenia Aermacchi C-27J spartan, vendar so se kot kaže premislili predvsem zaradi stroškov in potrebe. Hrvaška vojska namreč nujno ne potrebuje tako velikih letal, še posebno ne na Hrvaškem, medtem ko njihove vojake na mednarodne misije prepeljejo (brezplačno) z letali drugih držav članic zveze Nato.

Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba  ima v svoji floti tudi dve transportni letali An-32, ki pa ju ne uporabljajo pogosto. Že pred dobrim letom je hrvaški vrh napovedal prodajo vsaj enega, vendar se do sedaj to še ni uresničilo.

Turbopropelersko letalo Pilatus PC-12 NG (U-28A)

Na hrvaški nakup letal Pilatus PC-12 pa naj bi vplivali tudi Američani med skupnimi vajami pripadnikov Ameriške in Hrvaške vojske. Ameriške sile za posebne operacije uporabljajo tudi letala Pilatus U-28A. Pentagon pa je za potrebe Afganistanske vojske in njihovih posebnih enot (posredno) naročil prav 18 letal Pilatus PC-12NG, dve so že dobili decembra 2013.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Pristanek finskih letal Pilatus PC-12

Povezani članki