Indija bo jeseni le dobila prvega lovca rafale

by Urednik

INDIJSKE LETALSKE SILE KMALU Z NOVIMI LOVCI

Indija bo v septembru (po skoraj celo desetletje dolgi sagi) dobila prvo francosko lovsko letalo Dassault rafale, je pred dnevi sporočil poveljnik Indijskih letalskih sil B.S. Dhanoa.

Indija je po večletnih dogovarjanjih na zadnji dan leta 2015 v Pariz le poslala podpisano pogodbo o naročilu 36 lovcev rafale, vredno dobre 4 milijarde USD. Večkrat so se pojavile informacije, da bo Indija naknadno naročila vsaj še enkrat toliko letal, vendar so v zadnjih mesecih govorice o tem povsem potihnile.

Francoski lovec Dassault rafale je sicer zmagal na indijskem natečaju za 126 bojnih večnamenskih letal MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft) že v letu 2012, vrednost posla pa bi po takratnih ocenah presegla 11 milijard dolarjev. Indija in Francija sta se nato skoraj štiri leta pogajali o dobavi lovcev rafale, težave pa naj bi nastajale predvsem zaradi cene in sporov glede licenčne proizvodnje 108 letal v Indiji (prenos tehnologij, garancije, …).

Po večletnih (neuspešnih) pogajanjih so se tako Indijci odločili krepko znižati naročilo – s 126 na vsega 36 letal. Ob tem naj bi si izpogajali še, da polovico plačila poravnajo z blagovno menjavo. Vseh 36 lovcev rafale bo dobavljenih do konca leta 2022. Z novimi lovci Dassault rafale naj bi v Indijskih letalskih silah zamenjali starejše lovce MiG-21 (okoli 240) in mirage 2000 (60), ki jih nameravajo upokojiti do leta 2022 oziroma 2025.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki