Indijske letalske sile upokojile še zadnje letalo MiG-27 flogger-D/J

by Urednik

UPOKOJITEV ZNAMENITIH LOVSKIH BOMBNIKOV IZ KARGILSKE VOJNE

Indijske letalske sile (IAF) so konec decembra 2019 upokojile še zadnje bojno letalo MiG-27 bahadur (NATO: flogger-D/J) na slovesnosti, ki je potekala v letalski bazi Jodhpur v Rajasthanu na severozahodu Indije.

Indijske letalske sile so med letoma 1985 in 1994 prejele približno 165 lovskih bombnikov z gibljivimi krili MiG-27ML, ki so bila namenjena napadu na kopenske cilje. MiG-27 si je pridobila sloves kot trdna ter stabilna platformo za strateške in raketne napade. Lovce MiG-27 je še v času Sovjetske zveze razvil konstrukcijski biro Mikojan-Gurevich, licenčno pa je jih je izdelovalo tudi indijsko podjetje Hindustan Aeronautics Limited (HAL), kjer so letalu dodali oznako bahadur (hraber).

V indijskih letalskih silah so tako letala MiG-27uporabljali več kot tri desetletja. Sodelovala so v vseh večjih operacijah IAF in odigrala zvezdniško vlogo v Kargilski vojna leta 1999, ki se je začela z vdorom pakistanske vojske v  severnoindijski provinci Jammu in Kašmir. Indija je pozneje ponovno osvojila vsa zasedena ozemlja.

Vse druge različice, kot sta MiG-23 BN in MiG-23 MF in so Indijske letalske sile že upokojile.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki