Italijanska mornarica dobila novo ladjo za logistično podporo Vulcano

by Urednik

NOVA LOGISTIČNA LADJA ZA ITALIJANSKO MORNARICO

Italijanska ladjedelnica Fincantieri je med slovesnostjo v ladjedelnici Muggiano v La Speziji predala Italijanski mornarici novo ladjo za logistično podporo Vulcano (A 5335) razreda vulcano.

Ladjo za logistično podporo Vulcano (A 5335) je ladjedelnica Fincantieri zgradila po pogodbi, ki jo je maja 2015 v imenu italijanskega obrambnega ministrstva oddala Evropska organizacija za javna obrambna naročila OCCAR. Vulcano (A 5335) je prva treh ladij iz novega razreda vulcano, ki naj bi v okviru večletnega programa obnavljanja flote Italijanske mornarice nadomestile ladje razreda stromboli.

Najpomembnejše naloge ladje za logistično podporo Vulcano (A 5335) je oskrba ladij z gorivom, proizvodnja pitne vode (iz slane vode), prevoz tovora, vloga bolnišnice NATO Role 2LM, izvajanje popravil na morju z integriranimi delavnicami za vzdrževanje. Ladja razreda vulcano  meri v dolžino 193 m, v širino 24 m in ima nosilnosti 15.000 ton tovora.

Ladja ima veliko pristajalno ploščad za helikopter in hangar, ki lahko sprejme do dva srednja transportna helikopterja EH101 ali NFH90, bolnišnico NATO Role 2LM ter opremo za vzdrževanje in popravila drugih plovil. Ladja lahko vkrca tudi specialne enote, skupaj z njihovimi vozili oziroma plovili.

Za humanitarno pomoč in pomoč ob nesrečah (HADR) bo lahko ljudem na kopnem zagotavljala pitno vodo in 2500 kW električne energije. Ladja lahko sprejme 235 osebja, vključno s 167 člansko posadko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki