Izrael upa na dobavo več bojnih letal F-15EX iz ZDA

by Urednik

IZRAEL ŽELI ŠE DODATNO OKREPITI LETALSKE SILE

Izrael upa, da bo kmalu prejel več bojnih letal Boeing F-15EX, saj namerava Jeruzalem z Washingtonom skleniti posel za nakup še 25 tovrstnih bojnih letal, poroča ameriška publikacija Breaking Defense. Izraelska vlada še čaka na odgovor na zahtevo, poslano ameriški strani za njihovo pridobitev.

Obenem, po navedbah vira, Izrael še ni prepričan, koliko enot takšne opreme potrebuje zaradi negotovih političnih razmer v državi, kjer so bile nacionalne parlamentarne volitve 5-krat samo v zadnjih skoraj 4 letih.

Boeing F-15EX eagle II je težko oboroženo lovsko letalo 4. + generacije, ki so ga ameriške letalske sile prvič prejele leta 2021. Zamenjal je zastarele modifikacije F-15C/D. Opremljen z 22 raketami zrak-zrak, vključno z raketami AIM-120D, z dosegom do 180 km. Ima tudi 15 pritrdilnih točk za strelivo zrak-zemlja. Letalo ima napredne radijske in satelitske komunikacijske sisteme ter infrardeči sistem za zaznavanje ciljev.

Predvidoma do konca letošnjega leta bo ameriško letalstvo dobilo še 6 tovrstnih letal. Nadgrajena različica letala je lani izvedla prvo bojno streljanje, ko je uspešno izstrelila raketo AIM-120D proti dronu – leteči tarči BQM-167 skeeter.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki