Japonska povečuje obrambni proračun zaradi Kitajske

by Urednik

JAPONSKA KUPUJE NOVA VOJAŠKA LETALA IN HELIKOPTERJE

Japonska je napovedala rekordno visok obrambni proračun (uradni) za proračunsko leto 2016/2017 v višini 41,4 milijarde dolarjev. Japonsko proračunsko letos se sicer zaključi v aprilu, vladni kabinet pa je napovedal povečanje izdatkov za obrambo za poldrugi odstotek.

Analitiki iz Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega institutu (SIPRI) so sicer že za leto 2014 izračunali, da je Japonska za obrambne namene namenila več kot 45 milijard dolarjev, vendar njihovi izračuni vključujejo še izdatke za obrambo iz drugih virov (ministrstev). Japonci so povečanje obrambnega proračuna opravičili – seveda predvsem davkoplačevalcem – z naraščajočo »samozavestjo« Kitajske.

Japonske samoobrambne sile bodo v prihodnjem letu dobili prvih šest »pregrešno dragih« bojnih letal pete generacije F-35 lighting II (Joint Strike Fighter), štiri konvertiplane Bell-Boeing V-22 osprey, začeli pa bodo uvajati tudi brezpilotna izvidniška letala dolgega dosega Northrop Grumann RQ-4 global hawk. Ob tem bo Mitsubishi Japonski vojski dobavil 17 helikopterjev SH-60K, Boeing pa leteči tanker za oskrbo z gorivom v zraku KC-46A pegasus.

Vso našteto opremo bodo Japonci uporabljali večinoma za monitoring spornega otočja Senkaku (Diaoyu), ki je strateško »zanimivo« še za Kitajsko in Tajvan.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki