Japonska razkriva rekordno visoko proračunsko zahtevo za obrambo

by Urednik

JAPONSKA MOČNO POSODABLJA SVOJE SAMOOBRAMBNE SILE

Japonska naj bi nadaljevala s svojim nedavno uveljavljenim trendom postavljanja novih rekordov za svoje letne obrambne proračune, pri čemer bo država še naprej pozorno spremljala kitajsko vojaško modernizacijo in severnokorejski jedrsko oborožitveni program.

Najnovejša proračunska zahteva, ki jo je izdalo japonsko obrambno ministrstvo, je dosegla kar 55 milijard dolarjev za naslednje proračunsko leto, ki se začne aprila 2021. Znesek pomeni 8-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom in tako je že osmo leto zapored zahtevek za obrambni proračun dosegel nov rekord.

To je prvi obrambni proračun za vlado premierja Yoshihideja Suge, ki naj bi nadaljeval s prizadevanjem svojega predhodnika Shinza Abeja, da Japonska okrepi svojo mednarodno prisotnost v varnostne zadeve.

Ni presenetljivo, da zadnja proračunska zahteva vključuje potencialno financiranje več bojnih letal Lockheed Martin F-35. Ministrstvo tudi išče še 308,5 milijona dolarjev za dodatne štiri različice konvencionalne F-35A ter 249,8 milijona dolarjev za dve različici s kratkim vzletom in navpičnim pristankom F-35B.

Japonska je napovedala  potrebe po skupaj kar 105 F-35A in 42 F-35B, zaradi so preuredili nosilko helikopterjev Izumo in  jo spremenili v letalonosilko, ki so jo opremil za uporabo in namestitev radarsko prikritih lovcev pete generacije. V proračunskem zahtevku je v tem proračunskem letu za projekt podana zahteva za 218,6 milijona dolarjev, kar bo vključevalo toplotno zaščito letalonosilke Izumo pred izpušnimi plini reaktivcev in preoblikovanje ladijske prednjega dela letalske palube za vodenje reaktivcev.

Proračunska zahteva vključuje postavke, povezane z zračno-obrambnimi in protiraketnimi zmogljivostmi. Tako zahtevajo 370 milijonov dolarjev za nakup dodatnih raket za protiraketni obrambni sistem PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement) patriot.

Japonska obrambna industrija naj bi skladno s  proračunsko zahtevo prejela tudi sredstva za različne obrambne nabavne in raziskovalne projekte, pri čemer obrambno ministrstvo išče 643,7 milijona dolarjev za še tri protipodmorniška letala Kawasaki P-1 in 487,5 milijona dolarjev za še dve transportni letali C-2 istega proizvajalca.

Japonske kopenske sile so v načrtu proračuna podale zahtevo po  180,7 milijona dolarjev za dodatnih 25 bojnih vozil type 16, medtem ko so japonske pomorske samoobrambne sile zahtevale 937,2 milijona dolarjev oziroma 654,1 milijona dolarjev za nakup še dveh fregat in prve podmornice novega razreda jurišnih podmornic.

Povečali naj bi tudi financiranje raziskav za projekt japonskega radarsko prikritega lovca naslednje generacije, s katerim bi nadomestili približno 90 Mitsubishijevih lovcev F-2, ki so trenutno v uporabi. Za to postavko v prihodnjem proračunskem letu zahtevajo 555,8 milijona dolarjev in dodatnih 113,6 milijona dolarjev za raziskave in razvoj lovskih podsistemov, kot so radarji in sistemi za izvajanje nalog.

Nadaljnjih 218,6 milijona ameriških dolarjev načrtujejo za raziskave in razvoj japonskega programa hipersoničnega orožja, medtem ko bo za razvoj samostojnega letala za elektronsko bojevanje na dolge razdalje za letalo C-2 treba pridobiti 144,9 milijona ameriških dolarjev in dodatnih 67,2 milijona ameriških dolarjev potrebnih za integriranje sistemi.

Proračunska zahteva vključuje tudi financiranje manj tradicionalnih obrambnih postavk, kot so raziskave in delovanje vesoljskih in kibernetskih enot, pa tudi za nove enote za elektromagnetno vojskovanje.

Elektromagnetna enota bi imela sedež v bazi japonskih kopenskih samoobrambnih sil Asaka, severno od Tokia, do marca 2022 pa bi bilo določeno število osebja razporejeno v več vojaških baz po državi, večinoma na južnih japonskih otokih, vključno z območji Okinave zaradi povečanih kitajskih pomorskih in letalskih aktivnosti. Naloga te enote bo blokiranje elektromagnetnih napadov, ki bi lahko motili kot so radijske komunikacije in delovanje sistema GPS. Ministrstvo za obrambo japonske je postavilo zahtevo za 66 milijonov dolarjev za nakup izvidniških letal RC-2 in približno 218 milijonov dolarjev za raziskave nadzornih sistemov za preprečevanje elektromagnetnih napadov brezpilotnih letal in drugega orožja.

Japonska je maja formirala enoto za vesoljske operacije kot del japonskih sil za samoobrambo z 20 začetnimi pripadniki. Ko bo enota leta 2023 popolnoma operativna, naj bi narasla na približno 100 pripadnikov. Ministrstvo bo poveljstvo enote namestilo v  zahodnem delu Tokia, število osebja pa se bo naslednje leto povečalo na 70. Za načrtovanje in izstrelitev nadzornega satelita ter razvoj in nakup opreme, združljive z japonsko zaveznico ZDA, so postavili zahtevo za več kot 680 milijonov dolarjev.

Te proračunske zahteve bo zdaj pregledalo in preučilo japonsko finančno ministrstvo, ki bo nato odločilo o dodelitvi sredstev za različna ministrstva in objavilo naslednji japonski proračun bo predvidoma konec tega leta.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki