Kakšen bo novi ruski strateški bombnik PAK-DA?

by Urednik

RUSI PREIZKUŠAJE MAKETE BOMBNIKA PRIHODNOSTI PAK-DA

Ruska letalska korporacija je izdelala prvo maketo v naravni velikosti (mock up) novega strateškega bombnika PAK DA, poroča tiskovna agencija TASS, sklicujoč se na vir iz vojaškoindustrijskega sektorja. Zaenkrat še niso razkrili, kako bo rusko bombniško letalo prihodnosti izgledalo, so se pa v javnosti pojavili številni koncepti (ki jih testirajo).

Po načrtih naj bi novo (bombniško) letalo PAK-DA (Perspektivnyi Aviatsionnyi Kompleks Dalney Aviatsyi) uporabljali tako kot strateško bombniško letalo in nosilca (manevrirnih raket), kot tudi platformo za lansiranje vesoljskih sistemov. V Zemljino orbito bo namreč lahko lansiral manjše vesoljske sisteme, kar bo omogočalo zamenjavo lahkih satelitov, ki so že neuporabni in jim je potekla življenjska doba, ne da bi bila za to potrebna draga lansirna raketa (s katerimi izstreljujejo v Zemljino orbito velike satelite).

Za zdaj konstruktorji še naprej eksperimentirajo z različnimi maketami bombnika prihodnosti, ki naj bi omogočali proučitev različnih različic bojnih komponent tega letala. Kot trdijo načrtovalci, Rusija potrebuje takšen bombnik – radarsko slabo zaznaven in oborožen s hiperzvočnimi raketami – za strateško odvračanje. Vzporedno s konstruiranjem tega letala pa na drugi strani razvijajo tudi manevrirne rakete velikega dosega – prilagojene temu letalu – s hipersonično hitrostjo. Vse orožje bo shranjeno v bombnih jaških v notranjosti letala. Znanstveniki proučujejo različne zlitine – kompozitne materiale, ki bi novemu bombniku omogočale slabšo radarsko opaznost – radarsko odkrivanje s sredstvi, ki jih ima trenutno morebitni nasprotnik. Novi bombnik bo letel podzvočno, tako da bo manj hrupen in slabše zaznaven tudi v infrardečem (toplotnem) spektru. Zahtevana lastnost strateškega letala je tudi dolg dolet brez popolnjevanja goriva v zraku, saj je načrtovan za raketiranje področij, ki so zelo oddaljena od meja Rusije. PAK DQA bo lahko nosil vse vrste oborožitve, od konvencionalnih do jedrskih bomb, bomb za prebijanje oklepa in betonskih ovir, kasetne bombe, morske mine ipd.

Ker bo do konca razvoja prvih serijskih bombnikov pete generacije preteklo še veliko časa, se ruski konstruktorji vtem času ukvarjajo  s ’’srednjeročno’’ (začasno) zamenjavo za bombnik PAK DA. V Rusiji bodo morali prav kmalu zamenjati številne strateške bombnike (npr. Tu-95, Tu-22…, ki jim poteče življenjska doba) učinkovito zamenjati z novimi (ali posodobljenimi) bombniki. Zato so sprejeli odločitev, da v naslednjih izdelajo park strateških bombnikov Tu-160M2. Tudi zato, ker bo v prihodnosti (v dvajsetih letih) PAK DA eden najdražjih projektov ruskega obrambnega ministrstva. Ceno tega projekta bi lahko primerjali s projektom novih jedrskih raketnih podmornic ’’borei’’, oboroženih s strateškimi raketami razreda ’’bulava’’, kar omeni približno 5 do 7 milijard dolarjev. Rusija tako pričakuje novo strateško bombniško letalo PAK DA konec dvajsetih ali v začetku tridesetih let in zaenkrat ne priganja konstruktorjev k hitrejšemu – bolj pospešenemu delu pri tem projektu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki