Kitajec aretiran zaradi vohunjenja okoli letalonosilke Liaoning

by Urednik

KITAJSKE OBVEŠČEVALNE SLUŽBE IMAJO VEDNO VEČ PRIMEROV VOJAŠKEGA VOHUNJENJA

Kitajski mediji so minuli teden poročali, da so januarja 2014 aretirali moškega zaradi domnevnega vohunjenja okoli prve kitajske letalonosilke Liaoning (CV-16) v pristanišču Qingdao v vzhodni kitajski provinci Shandong.

South China Morning Post poroča, da je moški s priimkom Cao fotografiral in skušal pridobiti informacije o letalonosilki Liaoning (CV-16) za neimenovano tujo državo. Zaposlila naj bi ga neka tuja obveščevalna služba za zbiranje informacij o vojaških bazah Kitajske vojske (PLA). Za opravljene naloge naj bi dobil do 1500 USD, s predujmom pa je Cao kupil več kosov opreme, vključno s teleskopom in fotoaparatom.  Ob prijetju so mu zasegli tudi prenosni računalnik in mobilni telefon.

Cao sedaj v zaporu čaka na razsodbo sodišča, na katerem je priznal, da je šel v pomorsko bazo in slikal tudi letalonosilko Liaoning (CV-16). To naj bi storil po naročilu nekega urednika vojaške revije, ki ga je kontaktiral v decembru 2013.

Primeri vohunjenja po naročilu tujih obveščevalnih služb so na Kitajskem vse bolj pogost pojav, podobni incidenti so se namreč zgodili tudi v provincah Shandong, Hainan, Zhejiang, Anhui,…  Tako naj bi državne obveščevalne službe od leta 2012 odkrile tudi najmanj 30 študentov na vodilnih visokih šolah in vojaških univerzah, ki so se dogovorili za delo s tujimi vohuni za dodaten denar.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Kitajski propagandni film o letalonosilki Liaoning

Kitajska mornarica je posnela kratek film o novi in hkrati prvi kitajski letalonosilki Liaoning z lovci J-15v stilu Top Gun-a.

Med testiranji umrla kitajska pilota palubnega lovca Shenyang J-15

Na Kitajskem sta med testiranji pred dnevi v nesreči umrla dva vojaška pilota palubnega lovca Shenyang J-15, ostaja pa tajno, ali se je nesreča zgodila med pristajanjem na letalonosilki Liaoning (CV16).

Povezani članki