Med testiranji umrla kitajska pilota palubnega lovca Shenyang J-15

by Urednik

NESREČA PALUBNEGA LOVCA J-15 ZAVITA V TANČICO SKRIVNOSTI

Na Kitajskem sta pred dnevi (28. avgusta 2014) v nesreči umrla dva vojaška pilota palubnega lovca Shenyang  J-15. Nesreča se je zgodila med testiranjem novega na kitajskem razvitega palubnega lovca Shenyang  J-15,  kitajske različice ruskega suhoja Su-33, potem ko so spomladi pričeli s preizkušanjem vzletanja in pristajanja na prvi kitajski letalonosilki Liaoning (CV16).

Kitajska je za vojno mornarico Ljudske osvobodilne vojske od Ukrajine leta 1998 kupila letalonosilka Varyag (prej Riga), ki so jo prenovili in začeli preizkušati v letu 2011. Kitajska mornarica letalonosilko Liaoning

Kitajski mediji so z večdnevno zamudo poročali, da sta pilota žrtvovala svoji življenji med razvojem prvega kitajskega palubnega lovca. Točnih podrobnosti o tem, kako je strmoglavilo letalo J-15 pa kitajske oblasti niso izdale. Vsi vzroki za nesrečo so še vedno tajni, v nobenem poročilu pa ni zapisano, da bi bila nesreča povezana z letalonosilko Liaoning (CV16).

Kitajska naj bi že imela končane načrte za nov domači razred letalonosilk. Te naj bi se v naslednjih desetletjih že pridružile obnovljeni sovjetski letalonosilki Liaoning razreda Admiral Kuznetsov. Kot so že večkrat poudarili je njen namel le preizkušanje novih sistemov. Kitajska naj bi po nekaterih podatkih že začela z izgradnjo prve lastne letalonosilke, še pred letom 2020 pa naj bi postala operativna. Kitajska mornarica (PLAN – People’s Liberation Army Navy) namreč načrtuje, da bi do leta 2030 imela operativnih 6 letalonosilk, v naslednjih desetletjih pa kar 10 (tako kot ZDA).

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Kitajska letalonosilka Liaoning in palubni lovci J-15

Povezani članki