Kitajska bo Filipinom darovala za 14 milijonov USD orožja

by Urednik

FILIPINI IN KITAJSKA PONOVNO ZAČELI SODELOVATI

Kitajska je Filipinom ponudila donacijo orožja malega kalibra in hitre čolne za boj proti terorizmu ter tihotapcem z drogami v vrednosti 14,4 milijona dolarjev, so sporočili iz filipinskega obrambnega ministrstva.

Filipinski obrambni minister Delfin Lorenzana je sporočil, da bodo podrobno preučili seznam možnih dobav (darovane) kitajske vojaške opreme in ugotovili kaj resnično potrebujejo. Meni, da bi lahko izbrali orožje malega kalibra, hitre čolne in očala za nočno opazovanje, ob tem pa dodaja, da 14,4 milijona dolarjev ni veliko denarja za tovrstno opremo.

Ponudba iz Pekinga je prišla po tem, ko je ameriški demokratični senator Ben Cardin konec oktobra 2016 blokiral prodajo 26.000 ameriških pušk M4 za potrebe filipinske policije. Ameriški senator je prodajo karabink preprečil zaradi zaskrbljenosti nad spoštovanjem človekovih pravic na Filipinih. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v operacijah filipinske policije ubitih več kot 2300 ljudi, odkar je junija predsednikovanje državi prevzel Rodrigo Duterte. Slednji je ob nastopu funkcije začel s kampanjo proti teroristom in narko kartelom.

Odnosi med dolgoletnima zaveznicama ZDA in Filipini so se v zadnjem času močno ohladili zaradi kritik iz Washingtona na račun predsednika Rodriga Duterte in njegovega nasilnega boja proti trgovini s prepovedanimi drogami.

Filipinci, ki so bili v zadnjih letih v ozemeljskih sporih s Kitajci zaradi otočja Spratly, so se pod vodstvom novega predsednika Duterta spet obrnili na Kitajce. Filipinski predsednik se je z vodstvom kitajskega proizvajalca orožja Norinco že v začetku decembra 2016 dogovarjal o protidobavah orožje za kavo, Peking pa je pred dnevi Manili ponudil še 500 milijonov dolarjev vredno ugodno dolgoročno posojilo za drugo (vojaško) opremo.

O tem, kaj bo “novo” zavezništvo med Kitajsko in Filipini pomenilo za razrešitev težav med državama o spornih otočjih Spratly v Južnem kitajskem morju, zaenkrat še ni bilo nič govora. Vendar pa je moč sklepati, da si je Kitajska pridobila novega partnerja v azijsko-pacifiški regiji.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

 

Bo Kitajska za sporne otoke uporabila “krimski scenarij”?

Kitajska bi se lahko zgledovala po ruski priključitvi Krima pri reševanju ozemeljskih sporov s sosednjimi državami glede otočij Diaoyu (Senkaku), Paracel in Spratly.

Kitajska pozvala Južno Korejo, da ne proda lovcev Filipinom

KITAJSKA POSKUŠA PREPREČITI PRODAJO LOVCEV FA-50 GOLDEN EAGLE FILIPINOM Kitajska je Južno Korejo neuradno pozvala, da naj…

Povezani članki