Kitajska kraja podatkov o F-35 lahko pomeni “katastrofo” za ZDA

by Urednik

V KITAJSKEGA LOVCA J-20 ŽE VKLJUČENA ZNANJA IZ AMERIŠKEGA F-35

Program “nevidnega” lovca F-35, ki velja za najdražji projekt ameriških oboroženih sil, bi lahko bil do njegove uveljavitve že zastarel, si delijo mnenje ameriški obrambne analitiki in uradniki.

Vendar tokrat ni govora o pomanjkljivosti sistemov pri letalu in njegove oborožitve, o katerih je veliko govora in so vzrok za zamik uporabe ter dodatnih finančnih vlaganj, poroča ameriški časnik Washington Free Beacon.

Namesto tega so Američani pri projektu lovca F-35 zaskrbljeni zaradi domnevnih kitajskih kraj načrtov sistemov, ki naj bi jih že vključili v najnovejšega “nevidno” letalo Kitajskih letalskih sil J-20 chengdu.

Kitajska naj bi namreč s podatki, pridobljenimi z vohunjenjem, pridobila inženirske vpogled v sisteme lovca Lockheed Martin F-35 lightning II. ZDA še posebej skrbi, da so Kitajci dobili vpogled v zelo napredne senzorske sisteme, kar bi se lahko izkazalo za katastrofo v bojih, zato naj bi v ZDA že težili k hitremu preoblikovanju in izboljšanju teh komponent pred vstopom letala v operativo, je za ameriški časnik razložil težavo Richard Fisher, strokovnjak za kitajske oborožitvene sisteme.

Kraja podatkov o lovcu F-35 je bila potrjena ob nedavni objavi fotografij na kitajskih spletnih straneh, ki prikazujejo najnovejšo različico lovca J-20. V novo različico letala so namreč vključene številne nadgradnje, potem ko so Kitajci prvi prototip letala pokazali v letu 2011. Nadgrajeno letalo J-20 ima elektro-optični namerilni sistem pod nosom, kar mu daje boljši nadzor in bojne zmogljivosti in zdi se, da se zgleduje po F-35, je za omenjeni časnik dejal analitik Bill Gertz.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Live Leak

VIDEO: Kitajski lovec J-20 chengdu

Povezani članki