Kitajska začenja razvoj novega radarsko prikritega (stealth) lovca

by Urednik

V RAZVOJU NOVI KITAJSKI LOVEC 5. GENERACIJE

Kitajska začenja razvoj  novega lovca pete generacije, za katerega vojaški opazovalci na podlagi javno dostopnih informacij napovedujejo, da bo letalo imelo sposobnost radarske prikritosti (stealth technology), konstruirano pa bo z naprednimi kompozitnimi materiali.

Leta 2018 sta strukturni oddelek inštituta za oblikovanje in raziskave letal ter oddelek za orožje pri Inštitutu za proizvodno tehnologijo Kitajske letalske industrijske korporacije (AVIC) Shenyang AVIC skupaj ustanovila skupino z imenom “JJ” z namenom razvoja nove vrste bojnega letala. Projekt skupnega razvoja je bil najprej načrtovan junija 2018, začetek pa se je začel malo kasneje s slovesnostjo septembra 2018. Skupina JJ je ilustracijo testnega dela predložila novembra 2019, je navedeno v članku v Global Timesu, kitajskem časopisu, ki izhaja v angleškem jeziku. Članek pa ni natančneje opisal imena ali posebnosti novega lovca, vendar je objavil fotografije.

Dovodni kanali zraka v motorje po trupom  letala so v obliki črke S so pri radarsko prikritih letalih pod trupom nameščeni tako, da ”zasenčijo” motor pred sovražnimi radarji, je za Global Times povedal kitajski vojaški strokovnjak, ki je moral ostati anonimen.

Kitajske državne oblasti so pred dnevi trem skupinam v projektu JJ podelile priznanja, dve nagrajeni  skupini sta razvili kompozitne materiale za celotno konstrukcijo in integrirana kovinska dovodnika zraka v motorja, tretja skupina pa je priznanje prejela za  vrsto naprednih materialov.

“Skupina je dokončala razvoj faze v novi fazi. Mi smo uporabili inovacijo in izvedli tehnični preboj za načrtovanje in izdelavo telesa,” je dejal Xiao Shan, eden od nagrajenih raziskovalcev.

Shenyang AVIC je znan po tem, da razvija številne kitajske lovce, vključno z J-11, J-16 in zlasti lovce na zasnovi  letala J-15 (Suhoj Su-27SK /Su-33). Zasnoval je tudi drugo kitajsko radarsko slabo zaznavno – prikrito letalo J-20, sicer označeno FC-31, ki ni vstopilo v kitajske vojaške službe in je postalo izdelek, namenjen izvozu.

Nekateri vojaški opazovalci ugibajo, da bi bil novi bojni letal lahko nadgrajena, domača različica FC-31, drugi pa predvidevajo, da bi lahko šlo za povsem drugo letalo.

Številni letalski vojaški izvedenci menijo tudi, da bo inštitut Shenyang razvil Kitajsko lovsko letalo nove generacij, namenjeno uporabi na dveh (trenutno) kitajskih letalonosilkah.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki