Ameriško poveljstvo v Evropi želi več vojakov in oklepnikov za odvračanje Rusije

by Urednik

ZDA SO PO LE DOBREM LETU VRNILE TANKE V EVROPO

Ameriški general Philip Breedlove, poveljnik Evropskega poveljstva Ameriške vojske (USEUCOM), je v prvih dneh novembra 2014 v Pentagonu izrazil željo po povečanju števila ameriških vojakov v vzhodni Evropi in povečanju zalog orožja po vsej celini v odgovor na nove “agresivne poteze” ruske vojske.

Američani so številčnejše skupine ruskih vojaških letal, ki so v preteklem tednu letele po Evropi razumeli kot provokativna dejanja Rusije v času ohladitve odnosov s to vojaško velesilo zaradi ukrajinske krize.

“Moje mnenje je, da oni sporočajo nam, da so velesila in da imajo možnost, da uveljavijo te vrste vplivov v naše razmišljanje, “je dejal Breedlove.

Z začetkom ukrajinske krize in priključitvijo Krimskega polotoka k Rusiji so se pojavile napetosti med Rusijo na eni ter ZDA in Evropsko unijo na drugi strani. V odgovor na to so ZDA in njene partnerice, članice zveze Nato, začele s serijo vojaških vaj in varnostnih postopkov, da bi pomirili najnovejše partnerice v vzhodni Evropi. Tako so v vzhodno Evropo (na Poljsko, v Latvijo, Litvo in Estonijo) v septembru iz ZDA napotili še dodatnih 600 ameriških vojakov skupaj s tanki M1A2 abrams in goseničarji M2A3 bradley. USEUCOM poveljuje okoli 68.000 ameriškim vojakom, medtem ko je bilo v Evropi na vrhuncu hladne vojne v 1980-ih več kot 350.000 vojakov. Ameriška vojska je sicer leta 2012 odpeljala svoje zadnje tanke iz Evrope (prisotni bili vse od 2. svetovne vojne), vendar je svoje oklepne brigade janurja 2014 ponovno pripeljala.

Rusija je na vojaške vaje ZDA in članic zveze Nato odgovorila s povečanjem števila vojaških vaj Ruske vojske, tudi ob meji z Ukrajino in Baltskimi državami, kakor tudi z vse več poleti vojaških letal v mednarodnem zračnem prostoru,

Breedlove želi, da bi Ameriška vojska ponovno povečala proračun za delovanje v Evropi (po večletnem krčenju) – v času, ko islamski skrajneži napredujejo na Bližnjem vzhodu in številni ameriški vojaški uradniki želijo usmeriti pozornost na Pacifik in vojaško vedno močnejšo Kitajsko.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je v petek 7. novembra 2014 kongresu poslal zahtevo po dodatnih 5,6 milijarde dolarjev in napotitvi 1500 dodatnih ameriških vojakov na Bližnji vzhod v boj s pripadniki Islamske države (ISIS).

Pripravil: A. Knific, foto: Bemil

VIDEO: Ameriški tanki abrams in gosenični oklepniki bradley na Poljskem

Povezani članki