Arabci investirajo v srbsko obrambno industrijo

by Urednik

ZAE OMOGOČAJO NADALJNI RAZVOJ SRBSKE VOJAŠKE INDUSTRIJE

Podjetje Earth iz Združenih arabskih emiratov (ZAE) je srbskemu podjetju Jugoimport SDPR (naslednik »Savezne direkcije za promet i rezerve« – nekdanjega državnega podjetja SFRJ za izvoz in uvoz orožja ter vojaške opreme ipd.) nakazalo prvo tranšo v višini 33 milijonov USD, namenjenih za razvoj srbskega protioklepnega raketnega sistema ALAS (Advanced Light Attack System).

Sporazum o sodelovanju pri projektu so podpisali pred letom dni po pogovorih med namestnikom predsednika srbske vlade in obrambnim ministrom Aleksandrom Vučićem ter zunanjim ministrom ZAE Abdulahom bin Zayedom.

Sicer so se Arabci kasneje odločili za skupna vlaganja v višini 220 milijonov dolarjev za zaključna preizkušanja in proizvodnjo tega izstrelka, ki velja za najkompleksnejši sistem današnje srbske obrambne industrije , v njem pa sodelujejo Krušik iz Kruševca, Teleoptik iz Zemuna in Utva iz Pančeva.

Srbsko obrambno ministrstvo pričakuje, da bodo izvoznemu prodoru in prodajnemu uspehu s sistemom ALAS sledili še drugi, kot je na primer protitankovski sistem »bumbar«, kar bi srbskim podjetjem zagotovilo za nekaj let dela.

Srbski protioklepni raketni sistem ALAS/LORANA

Sistem ALAS je sicer razvilo zasebno podjetje EdePro v sodelovanju z Jugoimportom SDP. Gre za raketni sistem za uničevanje kopenskih ciljev, kot so tanki, poveljniška mesta, industrijski objekti, pa tudi manjša plovila, nizko leteči helikopterji in podobno. Izstrelek bo lahko opremljen tako s kumulativno kot termobarično bojno glavo. Visoko natančnost zagotavlja sistem vodenja s prenosom podatkov prek optičnih vodov.

Prve informacije o poslu z Združenimi arabskimi emirati so se v srbskem tisku pojavile že junija lani, objava zdajšnje novice o nakazilu prve obroka pa je bila morda tudi spretna predvolilna poteza Aleksandra Vučića, ki bo s svojo stranko – kot kaže – z veliko večino dobil izredne parlamentarne volitve.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO:  Protioklepni raketni sistem ALAS

Povezani članki