Belgija se je odločila za nakup 9 samovoznih havbic caesar NG

by Urednik

BELGIJSKA VOJSKA KMALU PONOVNO S SAMOVOZNIMI HAVBICAMI

Belgija se je pridružila francoskemu programu nadgradnje samovoznih havbic caesar NG (CAmion Equipé d’un Système d’ARtillerie de Nouvelle Génération) 155 mm z naročilom devetih enot.

Belgijski in francoski obrambni minister sta 13. maja 2022 podpisala pogodbo o dobavi havbic caesar NG 6×6 v vrednosti 62 milijonov evrov, ki jih bodo Belgijski vojski dobavili do leta 2027.

Z nakupom naslednje generacije sistema Belgija izkorišča francoski program nadgradnje havbice, ki bo dobila dodatno zaščito posadke in nadgradnjo mobilnosti. Februarja letos je Nexter prejel sredstva za dodajanje protiminske in balistične oklepne zaščite kabine stopnje 2, odporne na improvizirane eksplozivne naprave in strelivo malega kalibra. Ob tem ima havbica caesar mk II dodano še najnovejšo različico programske opreme za nadzor ognja, kabina pa je pripravljena za namestitev nove radijske opreme CONTACT.

Samovozna havbica caesar NG 6×6 je opremljena s 155 mm topom z dosegom do 40 km. Sistem lahko izstreli šest granat na minuto, z njim pa upravljajo štirje ali pet vojakov. Po proizvajalčevih specifikacijah je sistem zračno prevozen z vojaškimi transportnimi letali A400, Il-76 ali C-17.

Belgijska vojska trenutno v svoji oborožitvi nima samovoznih havbic, potem ko je v preteklosti upokojila 167 ameriških havbic M109A2, od tega so jih 64 nadgradili v standard A4BE.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki