Bodo Francozi kupili nove tanke?

by Urednik

FRANCOSKA VOJSKA POTREBUJE SODOBNE TANKE

V francoskem tisku se pojavljajo informacije o morebitnem interesu Pariza za nakup tankov EMBT (Enhanced Main Battle Tank) zaradi težav, s katerimi se srečuje nov tankovski program MGCS, in vse manjše možnosti za njegovo izvedbo. Podobne ideje naj bi imela tudi francoska vojska, ki vidi EMBT kot most do vozil nove generacije.

Trenutno se francosko ministrstvo za nacionalno obrambo osredotoča na posodobitev dela tankov leclerc , ki se bodo, ko bodo dokončani, imenovali leclerc XLR. Njihovo število (približno 200 kosov), skupaj z dejstvom, da bodo trenutno posodobljeni stroji do uvedbe MGCS (Main Ground Combat System) v uporabi skupaj več kot 50 let.

Francozom se zdi v takem primeru se zdi nakup npr. 100-150 EBMT v sklopu mostu povsem razumljiv korak, ki bi lahko pripomogel k temu, da ga naročijo druge zainteresirane države.

EMBT (Enhanced Main Battle Tank) je francosko-nemški glavni bojni tank, ki ga je razvil koncern KNDS (Nexter Group + KMW) in je bil prvič predstavljen na Eurosatoryu 2018. Je kombinacija posodobljene kupole francoskega leclerca in modificirano podvozje nemškega leoparda 2. Pri najnovejši različici je glavna oborožitev gladkocevni top kalibra 120 mm s cevjo kalibra 52 v kombinaciji z napravo za samodejno polnjenje, podobno tisti, ki se uporablja na leclercu. V kupili nameščen sovprežni mitraljez velikega kalibra 12,7 mm, ki ga dopolnjuje univerzalni mitraljez 7,62 mm, nameščen v ZSMU na vrhu stolpa. Zanimivo je, da je bil v podobnem modulu nameščen 30 mm top ARX 30, verjetno namenjen uničevanju zračnih ciljev in šibkeje oklepljenih vozil. Masa tanka je 61,5 tone, poganja pa ga dizelski motor MTU 883 z močjo 1.500 KM

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki