Češka vojska bo kupila 8 izraelskih radarjev ELM 2084

by Urednik

IZRAELSKI RADARJI BODO VAROVALI ČEŠKO NEBO (NAMESTO SOVJETSKIH)

Češka vojska bo kupila osem izraelskih radarjev ELM 2084 MMR, ki jih sicer v Izraelu uporabljajo kot del zračnoobrambnega raketnega sistema Iron Dome (kippat barzel) in David’s Sling (Kelah Da’vid‎). Za nove radarske sisteme bodo Čehi namenili približno 2,9 milijarde kron  (116 milijonov dolarjev), poročajo lokalni mediji.

Češki časnik Pravo je ob novici o nakupu osmih radarjev ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar) pripisal še, da bo obrambno ministrstvo ob tem izraelskemu proizvajalcu IAI ELTA plačalo še 84 milijonov dolarjev v času 20-letnega delovanja. Dobave radarskih sistemov bodo potekale med letoma 2019 in 2021. Z njimi bodo zavarovali zračni prostor v državi na višinah med 100 in 3000 m.

Na razpis Češke vojske za nakup novih radarskih sistemov, ki bodo zamenjali že več kot 30 let stare sovjetske radarje P-37 in PRV-17, sta se prijavila tudi švedski Saab z radarjem giraffe 4A in francoski Thales. Slednji je odpadel že na začetku, saj njihov radar GM 200 ni izpolnil zahtevanih tehničnih pogojev. Švedski Saab je sicer ponudil cenovno primerljivo ponudbo, vendar niso izpolnili enega izmed pogojev v razpisu – željo češkega obrambnega ministrstva, da posluje le z vladami držav, ki sodelujejo v ponudbi. Britanski BAE Systems se je julija 2016 umaknil iz razpisa z obrazložitvijo, da želijo svoje radarske sisteme najprej preizkusiti.

Češki namestnik obrambnega ministra Daniel Kostoval je izbor radarjev ELM 2084 MMR utemeljil tudi z dejstvom, da so izraelski radarji tehnično bolj napredni in že preizkušeni v spopadih.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki