Estonija kupuje dodatne južnokorejske samovozne havbice K9 thunder

by Urednik

ESTONSKA VOJSKA KREPI ARTILERIJO

Estonsko obrambno ministrstvo kupuje novo serijo južnokorejskih 155-mm samovoznih havbic K9 thunder, odločitev je bila sprejeta kot posledica sovražnosti v Ukrajini, je sporočila tiskovna služba estonskega vojaškega oddelka.

Estonija je že oborožena s 24 samovoznimi havbicami K9 thunder, ki jih je prejela po dveh pogodbah za nakup 18 samovoznih havbic z možnostjo dobave še šestih dodatnih havbic.  Slednje je Estonija prejela decembra lani, ko je ladja s tovorom južnokorejskih havbic na krovu priplula v pristanišče Paldiski. Vendar so se v Talinu po opazovanju spopadov v Ukrajini odločili, da samovoznih havbic ni dovolj in naročili še eno serijo 12 havbic K9 thunder, dobava pa naj bi bila zaključeno leta 2026. Nove samovozne havbice bodo razporedili v dve pehotni brigadi estonskih oboroženih sil.

“Vojna v Ukrajini jasno kaže, kako pomembno je topniško orožje. Glede na izkušnje, pridobljene v Ukrajini, smo hitro sprejeli odločitev, da opremimo obe pehotni brigadi z dodatnimi mobilnimi havbicami K9 in dvignemo zmogljivosti estonskega topništva na povsem novo raven,” je dejal estonski minister za obrambo Hanno Pevkur.

Z novimi južnokorejskimi havbicami Estonci zamenjujejo vlečne havbice FH-70 155 mm/39 in sovjetske vlečne havbice D-30122 mm.

Samovozna havbica K9 thunder 155-mm/52 tehta 47 ton, poganja jo dizelski motor  s 1000 KM, ki zagotavlja hitrost do 67 km/h, avtonomija sistema pa je do 480 km. Havbica K9 ima kaliber 155-mm z dolžino cevi 52 kalibrov, hitrost ognja doseže 15 izstrelkov na minute, posadko pa sestavlja 5 artilercev.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki