Finska naročila predserijska oklepna vozila patria 6×6

by Urednik

NOVA PRODAJNA USPEŠNICA PODJETJA PATRIA

Finska vojska je s podjetjem Patria podpisala pogodbo o dobavi predserijskih oklepnih vozil patria 6×6, ki so del skupnega programa razvoja oklepnega vozila 6×6 za oborožene sile Latvije, Finske in Estonije, poročajo finski mediji.

Predserijska oklepna vozila patria 6×6 bodo v testni uporabi finskih obrambnih sil pred končnim serijskim naročilom, navedenim v Pismu o nameri za nakup 160 vozil, podpisanem konec avgusta 2021,.

Skupni program novega oklepnika 6×6 po poročanjih poteka po načrtih. V Latviji so prva vozila patria 6×6, od skupaj 200 naročenih, že v uporabi. Finska se je na drugi strani odločila za predserijska vozila, Švedska pa se pripravlja na vključitev v program. Program 6×6 se je pojavil v skupnem interesu in je odprt tudi za druge države ob medsebojnem soglasju sodelujočih držav.

Patria Oy je razvila novo oklepno vozilo 6×6 kot naslednika oklepnega transporterja Patria XA 6×6 pasi. Novo vozilo razvijajo v sodelovanju s finsko, latvijsko in estonsko vojsko. Avgusta 2021 je Patria podpisala pogodbo z Latvijo za dobavo več kot 200 oklepnih transporterjev 6×6 v okviru skupnega razvojnega programa. Podjetje je podpisalo s Finsko tudi pismo o nameri za morebitno serijsko naročilo vozil 6×6.

Novo oklepno vozilo patria 6×6 je zasnovana z uporabo komponent oklepnika Patria AMV 8×8, ki je v uporabi v številnih državah po vsem svetu, tudi Sloveniji. Vozilo ohranja postavitev oklepnega vozila pasi 6×6 z voznikom in poveljnikom spredaj ter transportnim prostorom zadaj. Ima modularni oklep, ki zagotavlja balistično zaščito STANAG nivoja 2, ki ga je mogoče nadgraditi na stopnjo 4. Kot oklepni transporter ima vozilo Patria 6×6 tričlansko posadko in lahko sprejme do 10 vojakov.

Patria 6×6 je opremljena s petvaljnim, vrstnim dizelskim motorjem s turbopolnilnikom, ki razvije moč 294 kW. Vozilo lahko razvije največjo cestno hitrost 100 km/h z največjo avtonomijo 700 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Patria Oy

Povezani članki