Francosko-nemška brigada na skupni vaji Feldberg 2016

by Urednik

DVONACIONALNA BRIGADA JE BILA USTANOVLJENA ŽE PRED 30 LETI

Več kot 2000 pripadnikov nemške in francoske vojske je pred dnevi prispelo v Luneburg Heat na doslej največjo skupno vajo Feldberg 2016. Namen vaje je tudi obuditev povezav med nemškimi in francoskimi vojaki ter prikazati operativne zmogljivosti te dvonacionalne enote.

Vojaki nemško-francoske brigade so opremljeni z oklepnimi vozili AMX10-RC, VBL, fuchs, booxer in samovoznimi havbicami PzH2000, večcevnimi raketometnimi artilerijskimi sistemi MARS, urijo pa se v hitrem odzivanju zmogljivosti ob morebitni grožnji, ki bi prišla z vzhodnega krila zavezništva.

Dvonacionalna enota je posebna brigada Evrokorpusa Evropske unije, ustanovljenega leta 1989, sestavljajo pa jo pripadniki nemške in francoske vojske. Francosko-nemško brigado pa so sicer osnovali že leta 1987 na srečanju nemškega kanclerja Helmuta Kohla in francoskega predsednika Francoisa Mitterranda, enota je postal operativna 2. oktobra 1989 pod poveljstvom generala Jean-Pierra Sengeisna, enote brigade pa so  nameščene v Müllheimu, Metzu, Donaueschingnu, Illkirch-Graffenstadnu, Sarrebourgu in Immendingnu v sestavi Evrokorpusa.

O evropskem vojaškem sodelovanju, Evrokorpusu, francosko-nemški brigadi ter o drugih vidikih evropskega vojaškega sodelovanja bomo pisali v vrsti člankov v reviji Obramba – prvi članek že v decembrski izdaji, v kateri začenjamo s člankom Evropsko vojaško sodelovanje – Tudi uspešno.

Pripravil: B. Knific, foto: Bundeswehr

Povezani članki