“Gamsi” so se urili v zimskem gorskem bojevanju

by Urednik

V 132. GORSKEM POLKU OPRAVILI ZAHTEVNO GORNIŠKO USPOSABLJANJE

V 132. gorskem polku (GORP) Slovenske vojske so v drugi polovici marca 2015 opravili zahtevno specialistično usposabljanje iz vsebin gorskega bojevanja v zimskih razmerah.

Zimsko usposabljanje vojaškega gorništva pod okriljem Gorske šole SV, ki je del 132. gorskega polka, se je začelo 16. in končalo 31. marca 2015, potekalo pa je na območju Kamniško-Savinjskih in Julijskih Alp ter Karavank. Od 24 pripadnikov polka ga je uspešno končalo 15, kar priča o zahtevnosti delovanja gorskih enot.

V 132. GORP so k nadgradnji znanj in usposobljenosti svojih pripadnikov pristopili z modularnim načinom usposabljanja. Posamezni moduli so samostojni in jih v polku izvajajo glede na razpoložljivost virov ter terenske in vremenske pogoje. Udeleženci zimskega usposabljanja vojaškega gorništva, enega zahtevnejših modulov, so se naučili gibanja, večdnevnega preživetja in gorskega bojevanja v zimskih razmerah. V dveh tednih usposabljanja so se tako srečali z mrazom, neugodnimi vremenskimi razmerami, pomanjkanjem spanja in veliko fizično izčrpanostjo.

Kot je pojasnil vodja modularnega usposabljanja podpolkovnik Miha Kuhar (poveljnik Gorske šole SV in namestnik poveljnika 132. GORP), so »z izvedbo tokratnega usposabljanja dosegli zastavljene cilje, saj so udeleženci uspešno kljubovali stresorjem in nadgradili svoje specialistično znanje, ki z vsakim usposobljenim pripadnikom predstavlja dodano vrednost polka.«

Tudi v aprilski tiskani izdaji revije Obramba, ki je izšla prav danes, smo se posvetili gorskemu bojevanju, tokrat s perspektive Slovenije in Nata: Gorsko bojevanje zavezništva se razvija v Sloveniji – intervju s polkovnikom Boštjanom Blaznikom, direktorjem Nato Centra odličnosti za gorsko bojevanje, s sedežem v Sloveniji.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

Povezani članki