Italijansko bojno vozilo lynx v nov boj z ruskim tigrom

by Urednik

Italijansko bojno vozilo lynx v nov boj z ruskim tigrom

Zdi se, da bo kontroverzna pogodba za dobavo italijanskih lahkih oklepnih vozil (LMV) Iveco M65 lynx za Rusko vojsko preživela po nedavnem preoblikovanju v vodstvu ruskega obrambnega ministrstva in razrešitvi obrambnega ministra Anatolija Serdyukova. vendar pa bodo prihodnje dobave pod drobnogledom novoimenovanega obrambnega ministra Sergeja Shoiguja in njegove ekipe, saj želijo odpraviti vse polemike okrog pogodbe.

Serdyukov je aktivno lobirali za Iveco LMV M65 risa, ki je na razpisu premagal rusko lahko oklepno vozilo GAZ-2330 tigr, kar je nasploh ena redkih izjem nakupov Ruske vojske, ki deluje po načelu “kupuj domače.”

Tigr je večnamensko oklepno vojaško vozilo, ki ga proizvaja Ruska vojaško-industrijska korporacija(MIC), točneje skupina GAZ v obratu Arzamas.

Odločitev za nakup italijanskega vozila lynx (na sliki zgoraj) je bila močno oglaševana v Rusiji, potem ko dokazalo zelo dobro oklepno zaščito v Natovih operacijah v Iraku in Afganistanu. Vendar pa je tigr po trditvah ruskih strokovnjakov vsaj 70 odstotkov cenejši in je hkrati pokazala odlične off-road zmogljivosti v primerjalnih poskusih v letu 2010 in je bolje prilagojeni potrebam ruske vojske.

Ruski kritiki nasprotujejo tudi temu, da v prvi pogodbi o nakupu 60-ih vozil iz leta 2011, ni vključeno servisiranje tekom življenjske dobe vozil, dobave rezervnih delov in usposabljanje ruskih vojakov s strani italijanskih strokovnjakov. Rusija načrtuje reševanje teh vprašanj z dodatnimi pogajanji v bližnji prihodnosti.

Lahko oklepno vozilo Iveco LMV - Ruska vojska

Rusija ima trdno pogodbo za dobavo 358 vozil lynx(ris po latinsko), poimenovanih rys v ruščini, ministrstvo pa nima namena razdirati te pogodbe. Prvih 57 vozil je bilo lani sestavljeno v ruskem obratu v Voronezh, 10% delov pa je ruskega porekla. Preostala vozila bodo v letu 2013 sestavljali v nov obrat podjetja KAMAZ v Tatarstan. Le to ima zmogljivost 500-ih vozil lynx letno, ob tem da vanje vgradi kar  ki ima 50-80% domačih elementov.

Zgodba z nakupi lahkih oklepnih vozil pa v Rusiji s tem še ni zaključena, saj nameravajo v okviru programa državnih vojaških naročil za obdobje 2011-2020 kupiti še 1775 tovrstnih vozil v vrednosti 1 milijarde dolarjev. V programu je tudi zapisano, da ne smejo biti vsi modeli proizvajalca Iveco. Zato so na ruskem obrambnem ministrstvu že naročili nove primerjalne teste med vozilom rys in izboljšano različico vozila tigr-M, ki ima novi ruski dizelski motor YaMZ-534, boljši oklep in zaščito pred jedrskimi, biološkimi in kemičnimi grožnjami. Zanimivo pa je, da so sedaj na obrambnem ministrstvu potrdili, da italijanska oklepna vozila lynx niso bila nikdar preizkušena v Rusiji. Trdijo tudi, da vozilo tigr-M zagotavlja ustrezno zaščito in da oklep varuje večje območje notranjosti vozila kot pri lynx-u.

Oklepni vozili lynx (na zgoraj) in tigr (na sliki spodaj) se razlikujeta v nameščenosti oklepa, saj rusko vozilo uporablja trdo oklepno lupino, medtem ko ima lynxov oklep plošče pritrjene na ovir vozila.

Lahko oklepno vozilo GAZ tiger-M - Ruska vojska

Tudi notranjosti vozil se razlikujeta, saj ima lynx ločen del za voznike in potnike. Tigr pa je večji, saj ima devet sedežev, medtem ko ima lynx le pet, vključno z voznikom. Cena italijanskega lynxa je približno 300.000 USD, uporabljajo pa ga vojske v Italiji, Avstriji, Belgiji, Veliki Britaniji, Norveški in Španiji.

Uredil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Lahki oklepni vozili lynx in tiger

Povezani članki