Kitajska gradi vojaške baze v Tadžikistanu

by Urednik

KITAJSKA POMOČ, SKUPNA OBRAMBA ALI ŠIRITEV?

Kitajska razvija vzajemno koristno sodelovanje s tujimi državami na področju obrambe in varnosti. Eden od načinov takšnega sodelovanja je izgradnja oporišč na ozemlju tujih držav za razširitev prisotnosti v določenih regijah. Pred kratkim je bilo znano, da se bo v bližnji prihodnosti začela nova podobna gradnja na ozemlju Tadžikistana, jer bodo zgradili še en vojaški objekt s kitajsko udeležbo.

Tadžikistan se ne more pohvaliti z veliko in razvito vojsko, a se sooča z resnimi grožnjami. V zvezi s tem se mora država zateči k tuji pomoči. Tako že nekaj desetletij ruske oborožene sile, ki jih predstavlja 201. baza, pomembno prispevajo k varnosti Tadžikistana. Poleg tega je država članica Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti in lahko računa na pomoč drugih udeležencev.  V zadnjih letih pa razvijajo tudi sodelovanje s Kitajsko.

Jeseni 2016 sta Dušanbe in Peking podpisala sporazum o skupnem delu za krepitev zaščite tadžikistansko-afganistanske meje. Ta dokument je predvideval gradnjo in obnovo kontrolnih točk, mejnih postojank in centrov za usposabljanje v avtonomni regiji Tadžikistana Gorno-Badakhshan (GBAO), severno od afganistanskega koridorja Wakhan. Gradnja je bila zaupana kitajski strani.

Krožile pa so tudi druge informacije. Tuji mediji so na primer poročali, da Kitajska dejansko namesti polnopravno vojaško bazo v Tadžikistanu. Kot dokaz za to je bila navedena prisotnost kitajskega vojaškega osebja v regiji Murghab, kjer naj bi bila.

Uradniki so te informacije zanikali. Ugotovili so, da so predstavniki PLA vključeni v gradnjo in pripravo novih objektov, a nič več. Delovanje že pripravljenih postojank in centrov je bilo zaupano tadžikistanskemu osebju.

Zanimivo je, da se hipotetična baza v Tadžikistanu še vedno redno omenja v kontekstu kitajske tuje »širitve«. Hkrati se ni pojavil noben nov dokaz o njegovem obstoju v domnevni obliki in o opravljanju prav vojaških funkcij s strani kitajskega osebja. Iz tega sledi, da takšne informacije vsaj ne ustrezajo v celoti realnosti in je treba zaupati uradnim poročilom.

Nov predmet

Pred kratkim so tadžikistanski mediji ob sklicevanju na prejete uradne dokumente napovedali skorajšnjo gradnjo novega tadžikitajskega objekta in razkrili podrobnosti tega projekta. Kmalu so uradniki iz Dušanbeja potrdili in dopolnili te informacije. Osnutek pogodbe o delu je že potrdil parlament Tadžikistana, gradnja pa naj bi se začela v bližnji prihodnosti.

Stranke novega sporazuma naj bi bili ministrstvo za notranje zadeve Tadžikistana in ministrstvo za javno varnost LRK. V skladu z dokumentom bo kitajska stran zgradila posebno bazo za svoje kolege v soteski Wakhan, v regiji Ishkashim v GBAO. Objekt bo gostil ekipo za hitro odzivanje Direktorata za organizirani kriminal. Poleg tega bo tadžikistanska vojska lahko uporabljala oporišče.

Načrtovana je izgradnja 12 stavb na površini 3550 kvadratnih metrov. Baza bo imela upravna stavba, hostel in stanovanjske zgradbe za osebje in njihove družine, potrebno infrastrukturo itd. Skupni stroški projekta so ocenjeni na 100 milijonov somonov (približno 8,9 milijona ameriških dolarjev). Čas dokončanja gradnje in prevzema dežurne baze ni določen.

Pred kratkim je tudi tuji tisk poročal, da se Tadžikistan in Kitajska pogajata za reorganizacijo službe obstoječe baze v regiji Murghab. Domneva se, da Dušanbe predlaga, da se objekt v celoti prenese na PLA in se odpove najemnini. V zameno bo morala Kitajska povečati vojaško pomoč, potrebno za boj proti grožnji iz Afganistana. Vendar za razliko od poročil o novi bazi ta informacija ni bila na noben način potrjena.

Tuji prispevek

Obramba in varnost Tadžikistana je v veliki meri odvisna od pomoči tujih držav v takšni ali drugačni obliki. Glavni prispevek k obrambi daje ruska 201. baza. V okviru tega združenja deluje več motoriziranih polkov, pa tudi topniške, izvidniške in druge podenote. Pred tem so poročali o skorajšnji integraciji ruskega in tadžikistanskega sistema zračne obrambe.

Kitajska v zadnjih letih sprejema opazne ukrepe za krepitev varnosti svoje sosede. Po odprtih podatkih so sestavljeni iz gradnje in opremljanja novih objektov, prekvalifikacije tadžikistanskega osebja itd. Hkrati je iz objektivnih razlogov glavna pozornost posvečena vprašanjem boja proti terorizmu in kriminalu.

Po nekaterih poročilih kitajska pomoč presega gradnjo in usposabljanje. PLA lahko sodeluje tudi v skupnih dejavnostih, prej pa je bilo celo poročano o ustanovitvi polnopravne kitajske baze. Vendar pa niso vse takšne novice in njihovi viri vredni zaupanja. Na primer, pred petimi leti so anonimni viri poročali, da je oporišče v regiji Murghab v GBAO že zasedla kitajska vojska, zdaj pa se “izkazalo”, da Dušanbe le predlaga, da bi jo prenesli na Kitajsko.

Tako ali drugače Kitajska pomaga Tadžikistanu krepiti svojo obrambo v pomembnih smereh. Hkrati takšna pomoč temelji na potrebi po zagotavljanju varnosti zahodnih meja, pa tudi na želji po zaščiti političnih in gospodarskih projektov v regiji. V tem kontekstu je za Peking posebno zanimivo tadžikistansko ozemlje.

Resna grožnja varnosti Kitajske in drugih držav zdaj prihaja z ozemlja Afganistana, ki so ga zavzeli skrajneži. Afganistansko-kitajska meja je majhna, zapletena in dobro varovana. Vendar pa lahko teroristi pri svojih dejavnostih uporabljajo lahko dostopno ozemlje tretjih držav – predvsem Tadžikistana, ki nima razvitih oboroženih sil.

V skladu s tem se Kitajska s pomočjo Dušanbeja pri krepitvi obrambe dodatno zaščiti. Linije prestrezanja potencialnega sovražnika pred teroristi se izvajajo na precejšnji razdalji od kitajskih meja, na tuje ozemlje. Koristi takšnih ukrepov za varnost LRK so očitne.

Tadžikistan ima tudi velike koristi. Podpora dveh velikih in razvitih držav mu že daje potrebno raven zaščite. Poleg tega kitajski sosedje ponujajo nove gradbene storitve in usposabljanje osebja, kar pozitivno vpliva na njihove lastne obrambne sposobnosti. Dobave kitajskega orožja in opreme so bile in se nadaljujejo. Zaradi vsega tega se izboljšuje materialni del in raste bojna sposobnost vojske.

Varnost in širitev

Poročila o kitajsko-tadžiškem sodelovanju bi lahko razumeli kot dokaz o želji Pekinga po širitvi v Srednjo Azijo. Vendar je takšna »širitev« zaenkrat omejena le na gradnjo oporišč za lokalne vojaške in varnostne sile – kar se razlikuje od tradicionalnih metod PLA.

Kitajska se v zadnjih letih realno širi na vzhod in jug ter si prizadeva postati polnopravna voditeljica v azijsko-pacifiški regiji. Za to se izvajajo različni ukrepi, vklj. v okviru vojaškega sodelovanja s tretjimi državami. Tako so v tujih državah že razporejene pomorske baze in podporne točke, kar floti omogoča delo na veliki oddaljenosti od svojih domačih obal.

Hkrati pa kopenske baze v drugih državah azijsko-pacifiške regije zaradi pomanjkanja potrebe še niso bile zgrajene. V drugih smereh tudi niso potrebni, ker baze in enote, nameščene na kitajskem ozemlju, se še vedno spopadajo z varovanjem kopenskih meja. Vendar pa omejena prisotnost vojakov v oporiščih v prijateljskih državah ni izključena in daje določene prednosti.

Tako Kitajska nadaljuje vzajemno koristno sodelovanje z drugimi državami, Tadžikistan pa zavzema vidno mesto v teh procesih. Z združitvijo moči pod vodstvom PLA in drugih kitajskih struktur se bosta državi branili pred teroristično grožnjo iz Afganistana. Kako uspešni bodo dosedanji tovrstni ukrepi, do česa bodo pripeljali in kako se bodo razmere razvijale naprej – bo pokazal čas.

Avtor: Ryabov Kiril, foto: Russian MoD

Povezani članki