LEOPARD 2: Poljaki resen partner v evropski oborožitveni industriji

by Urednik

POLJSKA VOJSKA BO 128 TANKOV LEOPARD NADGRADILA NA STANDARD 2A5 IN 2A6

Poljska je konec februarja 2016 z Dϋsseldorfsko skupino Rheinmetalla podpisala pogodbo o nadgradnji 128 tankov leopard 2, pri tem pa bosta glavno breme modernizacije nosili poljski podjetji Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) in ZM Bumar-Lebedy S-A.

Rheinmetall se je dokopal do novega obsežnega obrambnega posla, v katerem bo strateški partner, ki bo dobavil bo ključne zmogljivosti, vključno z elektroniko in oborožitvijo. Projekt so pri Rheinmetallu ovrednotili na približno 220 milijonov evrov.

Poljske leoparde 2A4, ki so jih iz presežkov Bundeswehra dobili v letu 2004, bodo nadgradili v standard leopard 2PL, ki bo ustrezal standardu nemških leopardov 2A5 in 2A6.

Poljska s to nadgradnjo leopardov 2 sledi Kanadi in Indoneziji ter tako postaja tretja Rheinmetallova tehnološka partnerka pri programu posodobitve teh tankov. Sicer je z leopardi 2 opremljenih 17 vojska v svetu.

Rheinmetall že vrsto let prakticira sodelovanje z lokalnimi proizvajalci in podjetji, kar je tudi prevladalo pri odločitvi poljske vlade, ko je izbirala strateškega partnerja za posodobitev. Za Poljsko pomeni projekt  ustvarjanje delovnih mest z veliko dodano vrednostjo, hkrati pa pridobitev določenih znanj in spretnosti v proizvodnji na obrambnem področju, kjer je bila Poljska med vodilnimi tehnično-tehnološkimi državami v nekdanjem Varšavskem sporazumu.

Pripravil: B. Knific, foto: Defence24

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki