Leta 2022 se bodo začeli preskušati samovozno havbico na kolesih malva

by Urednik

NOVA KOLESNA SAMOVOZNA HAVBICA ZA RUSKO VOJSKO

V Rusiji je začetek državnih preskusov s 152 mm kolesno samovozno havbico (SAU) malva predviden za začetek leta 2022.

»Na preskusih havbice malva na predstopnji bo izstreljenih več deset izstrelkov, vključno s tistimi, ki so nadzorovani – tudi na največjem dosegu z izstrelki z dodatnim raketnim pogonom, kot tudi na različnih vrstah podlage,« je za RIA Novosti povedal vir v ruskem obrambno-industrijskem kompleksu. Na podlagi preizkušanj bo rusko ministrstvo za obrambo izdalo mnenje o skladnosti prototipa s tehničnimi zahtevami. V primeru pozitivnega rezultata bodo za havbico malva izdali dovoljenje za državno testiranje.

Samohodna havbica je vgrajena ne terenski osemkolesni (8×8) šasiji BASE-6010-027 in uporablja top 152 mm 2A64 z gosenične samovozne havbice msta-S. Malva je namenjena za uničevanje nasprotnikovih poveljniških mest,  artilerijskih položajev in raketnih baterij, vozil v koloni in drugih ciljev. Po besedah razvijalca je največji domet orožja 24,5 km, nosi za zalogo 30 granat, masa samovoznega vozila je 32 ton.

Malvo so razvili v Raziskovalnem inštitutu Burevestnik v Nižnem Novgorod ki deluje v sklopu Uralvagonzavoda. Tiskovna služba pristojnega ministrstva informacij o začetku preizkusov ni komentirala.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki