Litva izbira kolesno oklepno bojno vozilo 8×8

by Urednik

LITOVSKA VOJSKA IŠČE ZAMENJAVO ZA STARE GOSENIČARJE M113

Novo bojno oklepno vozilo pehote (IFV) izbira tudi Litva, ki bo odločitev sporočila konec novembra 2015. V Litovski vojski bodo z novimi kolesnimi oklepnimi bojnimi vozili 8×8 zamenjali obstoječe gosenične oklepnike M113.

Osemkolesne oklepnike bodo uporabljali v dveh bataljonih mehanizirane pehotne brigade »jekleni volk«, skupaj pa gre za 60 do 72 vozil, morda pa bo tej prvi dobavi oklepnikov sledila še druga v podobnem številu.

Obrambno ministrstvo Litve je razkrilo tudi ponudnike za vozilo, gre pa za posel na medvladni ravni. Ponudniki:  Patria z vozilom AMV, opremljeno s kupolo – bojno postajo, upravljano iz notranjosti – UT 30 mk 2; Artec z vozilom boxer s kupolo RCT 30 ali lance 30; Iveco z vozilom superav s kupolo UT 30 mk 2; Nexter z vozilom VBCI s kupolo T25 ali T40; General Dynamics Land Systems z vozilo LAV II s Kongsbergovo kupolo MCT30; Otokar z vozilom arma in kupolo mizrak-30 in FNSS z vozilom pars s kupolo E39. Na natečaj sta se posebej prijavila izraelski Elbit s ponudbo kupol UT 30 mk I in mk 2 ter britanski oddelek Lockheed Martina s kupolo 40 CTAS.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki