Litva se ozira za novimi oklepnimi vozili

by Urednik

9 KANDIDATOV ZA NOVE OKLEPNIKE LITOVSKE VOJSKE

Litovska vojska namerava zamenjati obstoječo floto 300 goseničnih oklepnih transporterjev M113. Z novimi vozili pa naj bi v tej baltski državi zapolnili tako transportne kot tudi protioklepne in protipehotne zmogljivosti. Zato želi Litovska vojska nove oklepnike opremiti z vsaj 25 mm topom in pa sovprežno vgrajenim  mitraljezom 7,62 mm, na oborožitveno kupolo pa naj bi bilo moč pritrditi tudi protioklepne vodene rakete.

Novico o nameri je pred dnevi sporočilo litovsko obrambno ministrstvo. Kot je pojasnil brigadni general Gintautas Zenkevicius, generalni direktor direktorata za zmogljivosti in oborožitev litovskega obrambnega ministrstva, so zahteve naslednje: široka uporabnost, dobre manevrske zmogljivosti, hitrost, vzdržljivost. Vozilo naj bi bilo pripravljeno tako na izzive današnjega časa kot tudi prihodnosti. Po vsej verjetnosti bodo dali prednost kolesnem oklepnikom.

Ministrstvo za obrambo je začelo s pridobivanjem informacij pri devetih proizvajalcih oklepnih vozil: francoskem Nexter Systems, finskem podjetju Patria, nemškem Krauss-Maffei Wegmannu (KMW), izraelskem Elbit Systems, italijanskem Ivecu, poljskem Wojskowe Zaklady Mechaniczne (WZM – licenčno izdeluje Patrie AMV), švicarskem General Dynamics European Land Systems – MOWAG in turških firmah FNSS Savunma Sistemleri ter Otokar. Odgovore ponudnikov pričakujejo do letošnjega oktobra, pogodbo pa naj bi nato podpisali v letu 2015.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vojaška moč Litvanske vojske

Povezani članki