Litva testira nemška kolesna oklepna vozila boxer 8×8

by Urednik

BOXER 8X8 BO NOVO PEHOTNO OKLEPNO VOZILO LITOVSKE VOJSKE

Že pred časom smo pisali o odločitvi obrambnega ministrstva Litve za nabavo večnamenskega oklepnega vozila (MRAV) in o nizozemsko-nemškem oklepniku boxer proizvajalca ARTEC GmbH, ki so mu pripisovali največ možnost za izbor.

V izboru za novo kolesno oklepno vozilo Litovske vojske so poleg Arteca sodelovali še številni drugi proizvajalci, od General Dynamics Land Systemsa in Patrie Oy, ki sta ponujala tudi nam dobro znani oklepni vozili piranha/stryker in AMV, do francoskega nexterja z vozilom VBCI, italijanskega Iveca s prenovljenim centaurom in turških Otokarja in FNSS. Litva je naposled izbrala boxerja v izvedenki pehotnega bojnega (kolesnega) vozila.

Si pa seveda niso privoščili izvedenke, ki so jim jo sprva ponudili – z vgrajeno daljinsko upravljano oborožitveno kupolo z nemškega goseničnega oklpenika puma IFV. Izbrali so oborožitveno postajo samson mk II RWS izraelskega proizvajalca Rafael (Rafael se je ne nazadnje potegoval tudi za slovensko naročilo oborožitvene postaje, vendar v kombinaciji z vozilom krpan 8×8 – pandur 8×8). Je pa seveda ta oborožitvena postaja precej “šibkejša” od kupole s nemške pume, odločitev pa je slej ko prej posledica kritik iz litovske vlade, ki so izhajale iz dejstva, da je puma seveda bistveno dražja.

Nudi pa puma tudi precej višjo stopnjo zaščite, v nasprotju s tem pa Rafaelova postaja Samson mk II RWS sploh nima zaščite, je pa nanjo moč pritrditi dodatne zaščitne module – po želji od stopnje zaščite STANAG 4569 stopnje 1 do 4m kar pomeni razpon – zaščito pred kroglami od kalibra avtomatskih pušk do krogel 14,5 mm težkih mitraljezov in drobcev (AP) granat. Puma seveda že ponuja zaščito STANAG 4569 stopnje 4 v svoji osnovni različici, stopnjo zaščite pa lahko izboljšujejo vse do zaščite pred na primer  strelivom kalibra 30 mm. Ponujajo pa s to oborožitveno postajo – puma namreč – še precej boljšo zaščito, takšno si je izbrala na primer nemška vojska, celo do zaščite pred vodenimi protioklepnimi izstrelki  in pa uporabo motilnikov in širšega spektra protiukrepov.

Samsone mk II RWS, kakršne bodo dobili litovski boxerji, bodo opremili s topom mk 44 bushmaster 30 mm. Oborožitvena postaja Samson mk II tehta približno poldrugo tono, vključuje pa še dva optična paketa M INUIPIOP (za poveljnika in za strelca) – proizvod izraelskega IAI – z dnevno kamero, laserski daljinomer in termalno kamero. Kompet streliva šteje 200 granat30 x 173 mm, ob tem pa še 230 nabojev 7,62 mm za mitraljez. Samson mk II im a prav tako dvojni uvlačljivi lanser protioklelnih raket spike.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki