Makedonsko-ameriška vojaška vaja na Krivolaku

by Urednik

AMERIŠKI IN MAKEDONSKI INŽENIRCI GRADIJO LETALIŠKO STEZO ZA BREZPILOTNIKE

Vojska Republike Makedonije (ARM) in inženirska enota 2. konjeniškega polka Ameriške vojske v Evropi (US Army Europe) imata skupno vajo na makedonskem vojaškem poligonu Krivolak pri Negotinu. Krivolak je največji makedonski vojaški poligon, nedaleč od glavnega makedonskega mesta.

Vajo so poimenovali ”Dragoon Guardian ’17”, osrednja pozornost pa je namenjena iskanju in odstranjevanju improviziranih eksplozivnih naprav (IED), obenem pa bodo zgradili 300 m dolgo letališko stezo za brezpilotnike, ki bo potem ostala v upravljanju makedonske vojske. Vajo so začeli 28. julija, trajala pa naj bi vse do 10. avgusta, vanjo pa je vključeno približno 300 ameriških vojakov in 120 vozil, ki jih podpira 95 inženircev iz Prve mehanizirane pehotne brigade Makedonske vojske in četa RBKO. Namen vaje je poglobitev ameriško-makedonskega vojaškega sodelovanja, obenem pa tudi izboljšanje makedonskih vojaških operativnih zmogljivosti.

 Domnevati je, da bodo po zgraditvi vzletno-pristajalne steze za brezpilotnike enote makedonske in drugih vojska pogosteje uporabljale poligon Krivolak za urjenje in za vaje. Pogoji na tem poligonu so namreč precej podobni tistim v Afganistanu. Makedonija si zagotovo želi ta poligon še uspešneje tržiti med državami, članicami zveze Nato.

Pripravil: I. Božinovski, foto: 2d Cavalry Regiment US Army

Povezani članki