Na Kosovu poškodovan pripadnik Slovenske vojske

by Urednik

MED VAJAMI JE SLOVENSKEGA VOJAKA V GLAVO ZADELA DIMNA RAKETA

Med rednim usposabljanjem 30. slovenskega kontingenta KFOR (Kosovo Force) na Kosovu je prišlo do poškodbe enega od pripadnikov Slovenske vojske, ki mu je v glavo priletela dimna raketa. Takoj po nezgodi so vojaka odpeljali v bolnišnico v Prizrenu, v večernih urah pa naj bi ga z vladnim poslovnim letalom Dassault falcon 2000 EX že prepeljali v Slovenijo.

V dopoldanskih urah v petek 21. novembra 2014 so vojaki izvajali vajo simulacije usposabljanja nadzora množic v primeru nemirov. Na vaji sta sodelovali dve skupini vojakov, ni pa še znano iz katerih držav (poleg Slovenije).

Med vojaškimi manevri je enemu izmed pripadnikov Slovenske vojske v glavo priletela dimna raketa in ga lažje poškodovala. Lokalna policija je že začela s preiskavo o vzrokih za nesrečo in poizveduje kdo je izstrelil dimno raketo. Slovenska vojska je sporočila, da pri poškodovancu ne gre za kritične rane in da je ta pri zavesti, vseeno pa se je slovensko medicinsko osebje odločilo, da ga iz bolnišnice v Prizrenu, kamor je bil sprva pripeljan, prepelje v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v Slovenijo v ljubljanski klinični center. Ponj je poletelo vladno poslovno letalo Dassault falcon 2000 EX, ki bo (je) v večernih urah pristalo na Brniku.

30. slovenski kontingent KFOR, ki deluje v okviru Natove operacije Joint Enterprise, je 30. oktobra 2014 na Kosovu zamenjal 29. kontingent, predaja nalog pa je potekala v  v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći. V tokratnem kontingentu Slovenske vojske na Kosovu je 308 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske, ki jim poveljuje podpolkovnik Boštjan Baš.

Glavnino 30. kontingenta na Kosovu predstavljajo dve manevrski četi 74. pehotnega polka Slovenske vojske, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element z logističnimi elementi čet. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije Kfor v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki Slovenske vojske bodo delovali v občinah Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavič, Skenderaj, Ferizaj in Priština, so sporočili iz Ministrstva za obrambo.

Naloge kontingenta ostajajo nespremenjene ter vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, patruljiranje, ukrepe stalne pripravljenosti in zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, pa tudi varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan v Visokih Dečanih.

Pripravil: A. Knific, vir: Slovenska vojska, foto: Military Photos

Povezani članki